Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Magistrima iz Donjeg Vakufa nije pomogao fakultet, ali jesu mlin i maline

maline-vakuf

Sve više žitelja BiH pokušava pronaći alternativne načine zarade, odustajući od profesije za koju su se školovali.

Jedna od takvih priča dešava se i u Donjem Vakufu, gdje se bračni par inženjera okrenuo uzgoju malina i obnovi porodične vodenice.

Naime, diplomirani inžinjeri saobraćaja, Emir i Lejla Zjajo, prvi prihod od malina očekuju naredne godine. Iako su im ovo početni koraci u poljoprivredi, nadaju se da će im maline biti dobar izvor zarade.

– Ove godine smo zasadili dunum maline, tako da ne možemo ove godine imati od njih prihod. Razmišljamo da proširimo za još jedan dunum, jer ljudi koji se godinama bave uzgojem malina fino od tog žive. Oko malina ima mnogo posla, ali isplati se, govori Emir.

Tokom studiranja na Saobraćajnom fakultetu u Sarajevu nisu ni sanjali da će postati poljoprivrednici. Međutim, ovaj bračni par postao je dio poznate bh. priče u kojoj višegodišnji trud i odricanja ne donose posao u struci.

Emir je već pet godina na birou za nezaposlene, a Lejla je morala na prekvalifikciju kako bi dobila posao u školi.

– Nakon Saobraćajnog fakulteta bila sam dvije godine na birou. Onda sam radila prekvalifikaciju za profesora matematike i informatike, da bi kasnije i magistrirala. Nakon sve te borbe, opet nisam mogla dobiti posao za stalno, priča Lejla.

– Nije lijep osjećaj da nakon što uložite na fakultet novac i godine završite na birou. Da sam se opredijelio za poljoprivredu mogao sam ovo raditi i prije deset godina, uopšte da ne idem na fakultet. Ali takve su okolnosti i ovo je jedina šansa koju vidim.

Osim što su postali uzgajivači malina, mladi inžinjeri su odlučili obnoviti vodenicu koja je na ovom mjestu bila još prije Drugog svjetskog rata. U njoj se danas mogu kupiti sve vrste brašna, a za uslugu mljevenja žitarica Emir i Lejla ne uzimaju novac.

Kompletnu priču o inžinjerima iz Donjeg Vakufa koji su se okrenuli poljoprivredi pogledajte u priloženom videu.