stanje na putevima

Magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost u kotlinama

Magla_automobili

Na magistralnim putevima M-16 Banja Luka–Crna Rijeka (u mjestu Dabrac) i M-17 Nemila-Zenica (kroz tunel Vranduk), vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju

U većem dijelu BiH kolovoz je suh i mjestimično vlažan. Magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost u kotlinama i uz riječne tokove. Na putevima u tim područjima kolovoz je vlažan, pa se savjetuje opreznija vožnja, uz obavezno držanje propisanog odstojanja između vozila.

Na magistralnim putevima M-16 Banja Luka–Crna Rijeka (u mjestu Dabrac) i M-17 Nemila-Zenica (kroz tunel Vranduk), vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju. Zbog povremeno pojačane frekvencije vozila, bilježimo duža zadržavanja na mjestu izvođenja radova. Vozači se mole za strpljenje i razumjevanje.

Na magistralnom putu M-14.2 Bosanski Šamac-Domaljevac, na mjestu izvođenja radova vozila saobraćaju usporeno, jednom trakom.

Na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno zbog radova na rekonstrukciji mosta, na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila preko 7 tona ukupne mase. Alternativni pravac za ovu kategoriju vozila je preko Travnika i Donjeg Vakufa.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja.

Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja. Zbog radova u Hrvatskoj obustavljen je saobraćaj za sve kategorije vozila na graničnom prelazu Bosanski Novi-Dvor.

IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA:

AUTOPUT
A-1
Sarajevo zapad-Lepenica, zbog sanacije klizišta, saobraćaj je u tunelu Igman i na mjestu radova preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.
Bosanska Gradiška-Banja Luka, zbog izgradnje naplatne stanice “Čatrnja” dolazit će do izmjena u saobraćanju.
MAGISTRALNI PUTEVI:
M-1.8
M-4
Teslić-Karuše, zbog radova na izgradnji kolektora, od 07 do 17 sati na mjestu izvođenja radova saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
M-5
Hrenovica-Mesići, zbog urušavanja mosta u mjestu Kaljani potpuno je obustavljen saobraćaj.
M-14.2
Bosanski Šamac-Domaljevac, zbog sanacionih radova vozila na mjestu izvođenja radova saobraćaju usporeno, jednom trakom.
M-16
Karanovac-Crna Rijeka, zbog radova na sanaciji klizišta saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila, jednom saobraćajnom trakom.
M-16.4
Novi Travnik-Bugojno (na ulazu u Bugojno), zbog radova na rekonstrukciji mosta, za teretna vozila preko 7 tona ukupne mase saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativni pravac Novi Travnik-Travnik-Donji Vakuf-Bugojno.
M-17
Zenica-Nemila, zbog sanacije tunela Vranduk II i dva mosta (Bosna IV i Bosna V) vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.
Mostar-Ortiješ (izlaz iz Mostara), zbog radova na sanaciji kolovoza saobraća se sporije, uz obavezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije.
Tasovčići (raskrsnica sa M-6), zbog radova na izgradnji kružnog toka saobraća se sporije, uz obavezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije; (most preko rijeke Bregave), zbog radova na sanaciji mosta saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
Drivuša, izvode se radovi na izgradnji pristupnog puta za most “Drivuša” sa privremenim priključkom na magistralni put M-17. Saobraća se usporeno u zoni izvođenja radova.
Konjic-Tarčin (prije tunela Bradina) zbog sanacionih radova povremeno je zauzeta traka za spora vozila, a saobraća se preticajnom trakom.
M-18
Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

REGIONALNI PUTEVI
R-414 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo), zbog aktiviranog klizišta, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.
R-454a Bratunac-Drinjača, zbog radova na sanaciji klizišta od 00 do 07 sati i od 16 do 00 sati na snazi je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko 5 tona.
R-456 Priboj-Sapna, zbog izgradnje mosta preko rijeke Janja obustavlja se saobraćaj. Za vrijeme obustave vozila će saobraćati obilaznicom u neposrednoj blizini.
R-458 Lopare -Čelić, zbog pojave klizišta u rejonu Ćelića, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.
R-474 Jelah-Piljužići, zbog radova na rekonstrukciji mosta preko rijeke Usore, na regionalnom putu R-474 Jelah-Piljužići, na snazi je obustava saobraćaja. Alternativni pravac je Jelah Polje-Sivša-Tešanjka-Jelah, dok vozila do 7,5 t. mogu koristiti i pravac Jelah Polje-Kalošević-Jelah.

KANTON SARAJEVO
– Zbog snimanja serije, moguće su povremene kratkotrajne obustave saobraćaja (3-5 minuta) od 07 do 20 sati u ulici Dr.Mustafe Pintola.
– Zbog izvođenja neophodnih radova od 08:30 do 16 sati obustavlja se saobraćaj u ulici Hadži Idrizova od raskrsnice sa ulicom Koševo do raskrsnice sa ulicom Džidžikovac u tri etape (I etapa od spoja sa ulicom Koševo do spoja sa ulicom Josipa Vancaša, II etapa od spoja sa ulicome Josipa Vancaša do spoja sa ulicom Rizaha Štetića, II etapa od spoja sa ulicom Rizaha Štetića do spoja sa ulcom Džidžikovac). Za vrijeme obustave propuštat će se vozila pravnih i fizičkih lica sa sjedištem u ulici Hadži Idrizpva, a alternativni pravac je: Hadži Idrizova-Josipa Vancaša-Gabelina-Čekaluša-Koševo.
– Zbog izvođenja neophodnih radova od 07:30 do 16 sati obustavlja se saobraćaj u ulici Stari drum (od spoja sa ulicama Generala Izeta Nanića i dr.Halid bega Hrasnice u pravcu naselja Kovači, u dužini cca 670 metara). Za vrijeme obustave alternativni pravac je Stari drum-Igmanskih bataljona i obratno.
– Zbog sanacije klizišta u ulici Hakije Kulenovića privremeno je izmjenjen režim saobraćaja (postojeći dvosmjerni saobraćaj se ukida i saobraćaj uspostavlja u jednosmjernom režimu). U funkciji je smijer iz pravca Jukićeve ulice, dok se iz pravca Odobašine ulice može doći samo do tunela.
– Zbog izvođenja neophodnih radova sporije se saobraća u ulici Josipa Štadlera, saopćeno je iz IC BIHAMK-a.