Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Magla “krije” posljedice razorne eksplozije u rafineriji u Bosanskom Brodu

BiH

rafinerija brod

Rano jutros, u Bosanskom Brodu je maglovito vrijeme, te je mjesto nesreće slabo vidljivo izvan kruga Rafinerije. Inače, fotografisanje postrojenja Rafinerije nije dozvoljeno. Na ulicama se sretne tek pokoji stanovnik ovog mjesta na sjeveru BiH, na samoj granici sa Hrvatskom.

O detaljima nesreće javnosti bi danas trebalo da se obrate nadležni iz opštine Bosanski Brod.

Rafinerija nafte brod je jedina kompanija za preradu nafte i proizvodnju naftnih derivata u Bosni i Hercegovini. Osnovana je krajem 19. vijeka. Za vrijeme SFRJ bila je u državnom vlasništvu i doživjela najveću ekspanziju i širenje proizvodnje. Privatizovana je 2007. godine. Djeluje u okviru OPTIMA grupe koja je u vlasništvu ruskog Zarubežnjefta.

Podsjetimo, jedno lice smrtno je stradalo, a devet je povrijeđeno u eksploziji koja se desila u krugu Rafinerije nafte u Brodu u utorak oko 21,30 sati.

Od devet povrijeđenih lica, tri su otpuštena na kućno liječenje, dok je šest lica prevezeno na dalje pretrage u bolnicu u Doboju

Uzrok eksplozije još uvijek nije poznat, a otvorena je istraga o njoj.

Uviđajem na mjestu nesreće rukovodi dežurni tužilac Okružnog javnog tužiteljstva Doboj zajedno sa pripadnicima PU Doboj, nakon čega će biti poznato više infromacija.

https://www.fokus.ba/vijesti/bih/gradjanima-naredjeno-da-se-sklone-da-je-eksplodirao-izomaks-sve-bi-bilo-unisteno/1249865/