Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mahatir Mohamad: Ustav BiH je nametnut i državi ne dozvoljava napredak

BiH

aa_picture_20150921_6343952_web

Nekadašnji premijer Malezije i osnivač i predsjednik fondacije koja se zalaže za mir Perdana Global Peace Foundation (PGPF), Tun Mahathir Mohamad, na današnjoj međunarodnoj konferenciji u Sarajevu kazao je kako je teško očekivati da BiH sa ustavom kakav ima, krene naprijed ubrzanim koracima.

Mahathir je kazao kako poznaje problematiku političke prirode u BiH te kako zna da je ustav koji zemlja ima nametnut od strane drugih.

“Ovo je ustav koji je vama nametnut, to nije vrsta ustava koji će učiniti da se zemlja oporavi. Zemlja koja ima tri strane ne može imati jedan smjer kretanja, mišljenja sam da se ustav treba revidirati uz pomoć Sjedinjenih Američkih Država, jer je SAD nametnuo taj ustav BiH. To je pogrešan ustav. Malezija ima tri etničke grupe, ali je premijer zemlje bio uvijek Malezijac, iako i druge grupe mogu biti šefovi vlada. Primorani ste da imate tri šefa države, mislim da je nemoguće da se tri osobe dogovore”, kazao je Mahathir odgovarajući na pitanje o tome da li BiH, 20. godina od postizanja mira može imati prosperitetnu budućnost.

VEZANI TEKST Otvorena međunarodna konferencija o Dejtonu: Okrenuti se budućnosti (FOTO)

Bolju budućnost, ipak, treba omogućiti mladim ljudima koji žive u BiH, poručio je Mahathir dodajući kako se tinejdžeri moraju obrazovati u onim granama koje će im donijeti zaposlenje.

“Najbitnije je tinejdžerima omogućiti obrazovanje. Danas je najpoznatiji predmet nauka, tehnologija, matematika. Ako mladima usadimo to znanje o nauci, oni mogu lako da se bave mašinstvom i inžinjerstom, za njih će uvijek biti posla”, kazao je.

Prosperitet na Balkanu otežava činjenica da zemlje regiona nisu složne oko prirode sukoba i grešaka koje su se dogodile u prošlosti. Kazao je kako Malezija ima takva iskustva sa susjednim Japanom, koja je uspješno riješila.

“Od Japana se još uvijek traži izvinjenje. Svaki put kada novi premijer dođe vlast, od njih se traži da se ispričava za zlodjela. Sa druge strane, od Njemačke se to ne traži. Franuczi i Nijemci smatraju da je bitnije da sarađuju. Izivinjenja jesu bitna, ali to nije jedino, niko neće reći da je u krivu, mnogi neće priznati da je greška za zločin samo njihova. Ako sve strane žele mir, treba nastaviti sa radom. Ali, ako budete čekali da neko preuzme odgovornost, nećemo daleko stići”, zaključio je nekadašnji malezijski premijer.