Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Majci koja je tukla dijete prijeti do pet godina zatvora

majka ijete

Petogodišnja djevojčica sa snimka koju je majka brutalno prebila sada se nalazi kod oca, gdje će trajno i ostati, potvrdili su u Centru za socijalni rad Velika Kladuša, a kako saznajemo, sudeći prema Krivičnom zakonu FBiH, nemilosrdnoj majci prijeti kazna zatvora i do pet godina.

“Dijete je preuzeo otac. Sud je sve riješio sudskom odlukom u roku od dva dana i dijete trajno povjerio ocu”, kazali su u Centru za socijalni rad za Nezavisne novine.

Prema njihovim riječima, snimak zlostavljanja je nastao u avgustu ove godine, a ko ga je napravio nije im poznato. Taj snimak je procurio u javnost i šokirao sve koji su ga pogledali.

Prema nezvaničnim informacijama, riječ je o majci Danijeli D. iz Velike Kladuše, koja se s biološkim ocem djevojčice razišla, a djevojčica je prije sudske odluke živjela s njom i njenim sadašnjim partnerom.

U Tužilaštvu USK kazali su da je utvrđeno da je 18. septembra ove godine zaprimljen izvještaj protiv osobe D.D. zbog nasilja u porodici, te da s obzirom na to da je u konkretnom slučaju oštećeno dijete nisu u mogućnosti dati opširnije informacije. Sudeći prema pomenutom zakonu, majka bi mogla da bude kažnjena od jedne do pet godina robije.

U MUP-u USK su kazali da je snimak 24. avgusta policiji donio biološki otac djevojčice i podnio krivičnu prijavu protiv majke, s kojom je nekad bio u vanbračnoj zajednici.

MUP USK je obavijestio Centar za socijalni rad u Velikoj Kladuši i Kantonalno tužilaštvo, podnesen je izvještaj protiv majke, a Opštinskom sudu podnesen je zahtjev za izricanje zaštitne mjere za nasilje u porodici.

Isti dan je, kako kažu, djevojčica predata na starateljstvo ocu, a u cijelu proceduru je bio uključen i Centar za socijalni rad, koji je radio na zbrinjavanju djevojčice.

Podsjećamo, u javnost je procurio snimak na kojem se vidi kako majka bez imalo milosti papučom svuda po licu i tijelu udara kćerkicu jer je poderala obuću, dok ona neprestano plače i brani se uz povike “nažuljala me je”.

Nikola Dorontić, socijalni pedagog banjalučkog Centra za socijalni rad, koji se bavi problemima nasilja u porodici, kazao je da je nasilje nad djecom nedopustivo, ali da se dešava.

“Roditelji tuku djecu dok su još u pelenama, a već sa tri godine nemoćno dižu ruke jer ne znaju šta da rade s njima”, istakao je on.

Kako ističe, ako roditelj dođe u situaciju da ne zna šta će sa djetetom od tri, sedam ili 12 godina, nije problem u djetetu, već u roditelju, a, kako kaže, nažalost većina je onih koji se vode onim – i mene su moji roditelji tukli.

“Kada bismo gledali onda kakvi smo mi jer su nas tukli, pa nas 85 odsto ima mentalne probleme, a možda i više”, upozorava Dorontić.

Ističe da nije problem u djetetu pošto su, kako kaže, naša djeca puno bolja nego što zaslužujemo da budu, jer cjelokupnim djelovanjem nismo mnogo napravili za okruženje u kojem se rađaju i odrastaju.

Nedavna istraživanja koja je sproveo UNICEF pokazala su da skoro polovina roditelja u BiH svoju djecu vaspitava nasilnim metodama, te upozorili da one mogu imate ozbiljne neželjene posljedice.