suzana radanović

Majka Davida Dragičevića u Tužilaštvu BiH: “Očekujem hapšenja i u Banjoj Luci”

suzana-radanovic

“Očekujem da u što skorijem periodu počnu hapšenja u Banjoj Luci”

Suzana Radanović, majka Davida Dragičevića, stigla je u ponedjeljak 5. jula u Tužilaštvo Bosne i Hercegovine gdje daje izjavu o smrti njenog sina, piše Radio Slobodna Evropa.

“Očekujem da u što skorijem periodu počnu hapšenja u Banjoj Luci, da na kraju dođemo do izvršioca ubistva i nalogodavaca i ljudi koji su učestvovali u zataškavanju ubistva moga sina”, izjavila je Suzana Radanović prije ulaska u Tužilaštvo.

Suzana je rekla i da ne može “konkretno ništa reći”, o samom svjedočenju “dok ne uđem u zgradu Tužilaštva i ne vidim o čemu se radi”.

David Dragičević nestao je u Banjoj Luci u noći 18. marta 2018. godine, a njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije na ušću rijeke Crkvene u Vrbas.

Na prvoj policijskoj konferenciji za novinare od 26. marta 2018. godine, navedeno je da se David potukao u noći kad je nestao, potom izvršio pljačku kuće, a nakon svega upao u rijeku Crkvenu uslijed čega se utopio. Tvrdilo se i da je David bio pod uticajem droga i alkohola.

Sa inkriminirajućim činjenicama nisu se složili Davidovi roditelji koji su istoga dana došli na Trg Krajine, te su im podršku dali i brojni građani.

Davidov otac, Davor Dragičević optužio je najviše funkcionere Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), za umiješanost i ubistvo njegovog sina.

Uz svakodnevna okupljanja građana i članova grupe “Pravda za Davida”, tokom 2018. godine održano je i nekoliko velikih skupova sa više desetina hiljada građana iz cijele BiH na Trgu Krajine. Skupovi su održavani i narednih godina.

Tužilaštvo BiH je 14. marta 2021. godine od Okružnog tužilaštva u Banjaluci preuzelo slučaj koji se odnosi na nestanak i smrt Davida Dragičevića.

Predmet se, kako su saopštili, odnosi na više osoba “zbog radnji protiv službene dužnosti koje se mogu dovesti u vezu s izvršenjem krivičnog djela protiv života na štetu oštećenog Dragičević Davida, kao i neprijavljivanje krivičnog djela i počinioca, te pomoć počiocu nakon izvršenog krivičnog djela”.

Ustavni Sud BiH je 23. juna u presudi utvrdio da su Davoru Dragičeviću, ocu stradalog mladića Davida Dragičevića iz Banje Luke, povrijeđena ljudska prava i osnovne slobode garantovane Ustavom BiH i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.