Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Majke Srebrenice: Goran Sarić počinio je genocid nad Bošnjacima

BiH

saric

Pripadnice Udruženja Pokret “Majke enklave Srebrenice i Žepe” danas su u saopćenju naglasile da je komandant Specijalne brigade policije i član komande štaba policijskih snaga Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Goran Sarić u julu 1995. godine počinio genocid.

Kako su obrazložile pod njegovom komandom bili su pripadnici specijalnih jedinica iz policije Republike Srpske i specijalne jedinice iz Srbije, a komisija Vlade Republike Srpske za događaje koji su se dogodili u i oko Srebrenice utvrdila je da su bila tri odreda specijalna odreda iz Srbije “Kajman”, “Plavi” i “Škorpioni”.

Podsjetili su da je odred “Škorpioni” svima već dobro poznat, ali da iz ova druga dva odreda još niko nije odgovarao za počinjene zločine.

– Postoje dokazi da su ove specijalne jedinice s drugim srpskim snagama u julu 1995. godine izvršile genocid nad Bošnjacima – tvrde u Udruženju Pokret “Majke enklave Srebrenice i Žepe”.

Sud Bosne i Hercegovine danas će izreći prvostepenu presudu Goranu Sariću optuženom za genocid počinjen na području Srebrenice u julu 1995. godine.

Sarića se tereti da je komandovao policijskim snagama koje su učestvovale u pretresima, razoružanju, prisilnom premještanju žena, djece i staraca, kao i odvajanju muškaraca i dječaka koji su pogubljeni u julu 1995. godine u Srebrenici.

Pored djela počinjenih u općinama Bratunac i Srebrenica, Sariću se na teret stavljaju i zločini na području Zvornika.