Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Majke Srebrenice Kolindi Grabar-Kitarović: Grdno smo se prevarile

kolinda srebrenica

Sedam nevladinih udruženja među kojima je i Udruženje Majke Srebrenice zajedničkom izjavom osudilo je izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović kojima se upozorava na povećanu opasnost od islamskog radikalizma u Bosni i Hercegovini.

U pismu hrvatskoj predsjednici navode kako ih pokušaj da se od Bošnjaka, koji su najveća žrtva stradanja na ovim prostorima, naprave teroristi, ekstremisti i islamska prijetnja Evropi neodoljivo podsjeća na period koji je prethodio agresiji na BiH.

“Tada su takve izjave dolazile iz Srbije, a na kraju je sve okončano genocidom nad Bošnjacima. I sami znate da i danas, 22 godine nakon genocida, tražimo kosti naše djece i muževa. I sami znate da smo vas nekad smatrale i oslovljavale “kraljicom Balkana” i u vama vidjele nadu za neka bolja vremena i odnose na ovim prostorima. Nažalost, grdno smo se prevarile”, stoji u pismu.

One ističu i da se neistinitim izjavama pravi golema šteta BiH i njenom evropskom putu jer se postavlja pitanje što će Evropi zemlja za koju se tvrdi da je u njoj 10.000 potencijalnih terorista.

“Pozivamo vas kao majke Srebrenice da prestanete nanositi štetu nama u BiH jer od prvog susjeda i prijateljske zemlje ničim to nismo zaslužili. Nemojte ponovo prizivati zlo kojem smo svi svjedočili 90-tih godina prošlog vijeka. Sljedeći put prije nego što olako date izjavu sjetite se naše dobrodošlice i poštovanja koje smo vam iskazali u Srebrenici.

Uprkos svemu, navode, pozivamo vas da nas ponovo posjetite, da zajedno obiđemo BiH i da se sami uvjerite da naša zemlja i naš narod nisu nikome nikakva prijetnja”, poručile su Majke Srebrenice.

Pismo su potpisali predstavnici udruženja Pokret majke enklave Srebrenice i Žepe, Porodice zarobljenih i nestalih lica opštine Zvornik, Žrtava i svjedoka genocida Sarajevo, Demobiliziranih boraca učesnika Marša smrti – juli 95 Podrinje – Ilidža, Porodice i prijatelji nestalih Bošnjaka “Naše sjećanje” Bratunac, Udruženje žena Podrinje – Ilidža i Udruženja građana Srebreničke majke.