Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Majke Srebrenice: Na komemoraciji nisu poželjni oni koji negiraju genocid

BiH

potocari234

Odluka o tome da na komemoraciji 11. jula nisu poželjni oni koji negiraju sudskim presudama utvrđene činjenice o genocidu nije odluka načelnika Ćamila Durakovića, već je to naša odluka, donesena na naš izričit zahtjev na sjednici Organizacionog odbora, istaknuto je u otvorenom pismu iz Pokreta “Majke enklava Srebrenica i Žepa”.

Pored ostalog, u pismu ističu da je Memorijalni centar za Majke Srebrenice sveto mjesto, a 11. juli sveti dan kada će pokopati svoje sinove, očeve i muževe, te da najmanje što mogu očekivati je poštovanje prava da ga obilježe u društvu onih koji se ne boje istine.

– Poručujemo srbijanskim političarima da ovo nije politička odluka. Ovo nije odluka ni Ćamila Durakovića, ni Bakira Izetbegovića već isključivo naša – naglašeno je u saopćenju.

Majke Srebrenice i Žepe navode da je 11. juli najteži dan, dan kad će se opet sjetiti trenutaka kad su posljednji put vidjele djecu, svoje najmilije.

– Ako već nemate hrabrosti da priznate da je u Srebrenici počinjen genocid, barem šutite i nemojte vrijeđati nas koje ćemo se nakon 21 godine oprostiti od onih koji su direktne žrtve Miloševićeve i Karadžićeve politike šovinizma i licemjerja – navedeno je u otvorenom pismu majki Srebrenice.