BiH

Evropski sud za ljudska prava

“Majke Srebrenice” uložile žalbu na presudu suda u Holandiji: Predali su našu djecu zločincima

21/01/2020

Žrtve nisu zadovoljne tom presudom, pa su preko advokata Marca Gerritsena i Simona van der Sluijsa, u ponedjeljak uložile žalbu

Predstavnici Udruženja Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa” u ponedjeljak su Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu uložili žalbu na presudu iz jula 2019. po kojoj je država Holandija odgovorna za 10 posto štete koju su pretrpjeli ožalošćeni.

Žrtve nisu zadovoljne tom presudom, pa su preko advokata Marca Gerritsena i Simona van der Sluijsa, u ponedjeljak uložile žalbu.

Vrhovni sud Kraljevine Holandije potvrdio je 19. jula raniju presudu o djelimičnoj odgovornosti države Holandije za smrt Bošnjaka koji su pokušali spas pronaći u bazi holandskog bataljona u Potočarima nakon pada srebreničke enklave u julu 1995. godine.

Sud je tada potvrdio da je Dutchbat trebao ponuditi mogućnost boravka u bazi za 350 muškaraca. Propustivši da to uradi, holandski bataljon im je uskratio mogućnost da ostanu izvan ruku vojske bosanskih Srba. Sud smatra da je ta šansa bila mala, ali ne i zanemarljiva.

Vrhovni sud je procijenio da je država stoga odgovorna za 10 posto štete koju su pretrpjeli ožalošćeni i donio odluku da preživjeli rođaci mogu nadoknaditi štetu od države.

“Prema Vrhovnom sudu, ti ljudi bi vjerovatno bili ubijeni, čak i da im je bilo dozvoljeno da ostanu u enklavi. Međutim, nije bilo faktičke rasprave o šansama za preživljavanje”, istakli su advokati, ocijenivši da je ta odluka suda bila “potpuno proizvoljna”.

“To je kršenje Člana 6. Evropskog suda za ljudska prava, koji predviđa pravo na pošteno suđenje”, dodali su.

Više od 6.000 članova porodica stradalih u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine je tužilo državu Holandiju 2007. godine. Okružni sud u Hagu je sedam godina kasnije utvrdio odgovornost države za smrt više od 300 muškaraca koje su pripadnici Dutchbata izbacili iz UN-ove baze u Potočarima. Obje strane u postupku su uložile žalbu na tadašnju odluku. Apelacioni sud je 2014. godine potvrdio odgovornost Holandije.

Subašić: Tražimo veći procenat odgovornosti

Munira Subašić, predsjednica Pokreta Majke enklave Srebrenica i Žepa, potvrdila je za Anadolu Agency (AA) da su u ponedjeljak uložili žalbu na jedan dio presude iz jula prošle godine, a koji se tiče procenta odgovornosti Holandije.

Podsjetila je da je Vrhovni sud Kraljevine Holandije potvrdio prošle godine raniju presudu o djelimičnoj odgovornosti države Holandije za smrt Bošnjaka koji su pokušali spas pronaći u bazi holandskog bataljona u Potočarima nakon pada srebreničke enklave u julu 1995. godine.

Holandski bataljon je znao da je 350 muškaraca, koje su poslali iz baze u Potočarima, u stvarnoj opasnosti od napada jedinica Vojske Republike Srpske i smrti. Međutim, Vrhovni sud je smanjio odgovornost Holandije sa 30 na čak 10 posto.

“Međutim, mi majke se nismo mogle složiti. Ne može se kazati da su oni odgovorni za jednu ruku ili jedan prst, a šta je za ostalo? Ako znamo da su naša djeca bila pod zaštitom, da je holandski bataljon bio odgovoran za sve. Učestvovao je u tome – predao je našu djeci zločincima, a oni su počinili što su počinili. Nismo se složili sa presudom”, poručila je Subašić.

Podsjetila je da slučaj godinama vode advokati Marco Gerritsen i Simon van der Sluijs.

“Pokušali su da se dogovore sa Vladom Holandije o većem procentu iz presude. Prvi put su presudili na 30 posto, a na Vrhovnom sudu 10 posto. Bitno je da su oni odgovorni i jedan posto jer je ovo prvi put u historiji da je jedna zemlja odgovorna za svoje vojnike koje šalje u drugu zemlju”, pojasnila je Subašić.

Podcrtala je da je za porodice, koliko je važna odgovornost toliko je važna i odšteta.

“Ako ne budu dali odštetu onda to ostaje samo na papiru. Tako da smo mi juče podnijeli zahtjev, predali smo u Strazbur. Strazbur ne može poništit presudu nego smo samo tražili veći procenat odgovornosti”, kazala je Subašić.

Prema njenim riječima, u prikupljanju dokumentacije potrebne za žalbu pomogla su im i druga udruženja majki u BiH.

“Ovo se mora završiti za tri mjeseca. Znači, tri do šest mjeseci je rok”, dodala je Subašić.
Vrhovni sud je u julu prošle godine potvrdio da je Dutchbat trebao ponuditi mogućnost boravka u bazi za 350 muškaraca.

Komentari

Autor: Anadolija

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.