skuplji nego na internetu

Malinarske “konekcije”: Dobavljeni respiratori plaćeni 6,3 miliona maraka

respiratori-glavna-1

Iz dokumentacije koju Fokus.ba posjeduje jasno je da je riječ o firmi Aerospase Changfeng Co.Ltd. iz Pekinga koja proizvodi «ACM812A – Emergency Ventilators», identičan onom koji je prijavljen na carini

Uprkos upornoj i arogantnoj šutnji federalnog premijera Fadila Novalića i Federalne uprave Civilne zaštite o nabavci 100 respiratora iz Kine, koje su novcem poreskih obveznika platili 10,5 miliona maraka, Fokus je uspio doći do provjerenih i pouzdanih informacija o dobavljaču 80 respiratora.

Piše: Semira DEGIRMENDŽIĆ

Iz dopisa Fahrudina Solaka kojim je ovlastio firmu „FH Srebrena malina“ da bude uvoznik respiratora, a što je bio osnov da Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH odobri dozvole, a o čemu je Fokus ranije pisao, nije navedeno o kojoj kineskoj firmi je riječ.

Iz dokumentacije koju Fokus.ba posjeduje jasno je da je riječ o firmi Aerospase Changfeng Co.Ltd. iz Pekinga koja proizvodi «ACM812A – Emergency Ventilators», identičan onom koji je prijavljen na carini.

– U cilju mjera zaštite povodom suzbijanja koronavirusa, Federalna uprava Civilne zaštite pokrenula je postupak nabavke invazivnih respiratora  Beijing Aerospase Changfeng Co. Ltd. Casnuc Building No-51-A Yongding Road  Haidla District 100039 Beijing China. Izjavljujem da je kompanija  „FH Srebrena malina“ kao ugovorna strana ovlaštena da obavi interni uvoz, registraciju i carinjenje respiratora za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite, napisao je između ostalog Solak u jednom od dokumenata kojim je odobrio uvoz firmi „FH Srebrena malina“.

Podatke o respiratoru, koji su porezni obveznici platili preko posrednika „FH Srebrena malina“, lako je pronaći na internetu.

U detaljnom opisu se, između ostalog, navodi:

– Invazivni i neinvazivni načini ventilacije udovoljavaju različitim potrebama pacijenata. Tehnika miješanja kisika radi po principu podešavanja koncentracije kisika i ispunjavanja potreba za terapijom kisikom. Sistem alarma i nadzora udovoljava međunarodne sigurnosne standarde. TFT ekran prikazuje razne parametre disanja. Ima mogućnost ugrađivanja baterije i priključak za napajanje na vozilu.

Kako dalje saznajemo, vrijednost 80 respiratora kod uvoza bila je 6.364.346 KM, a na ovaj iznos obračunat je PDV od 1.078.878 KM.

U osnovicu je, kako je Fokusu potvrđeno iz nezavisnog izvora, ušla i faktura Flybosnie, što znači da je prijevoz respiratora od Kine do BiH koštao 297.286 KM.

Dakle, ukupna vrijednost nabavke iznosi 7.443.224 KM, što znači da je, uzimajući u obzir cijenu, PDV i transport, nabavna cijena pojedinačnog respiratora iznosila 93.040,03 KM.

Međutim, na internetskoj stranici  alibaba.com  prodaju identične respiratore koji nose identičnu oznaku, a koštaju 39.000 dolara ili 70.359,57 KM i može ih svako naručiti. Kad se kupuje na količinu, naravno, i oni su puno jeftiniji.

Da su Novalić i Solak odlučili da ove respiratore kupe online, oni bi porezne obveznike koštali jeftinije – 6.585.655 KM, odnosno pojedinačno 82.320,68 KM sa uključenim PDV-om.

Ovdje je ključan popust za angažiranje dobavljača, pa makar se on bavio i uzgojem malina, jer bi valjda ukupna cijena trebala biti manja zbog popusta na količinu, a ne veća od one u slobodnoj prodaji?! U popustu se, obično, i krije zarada dobavljača pa je tim ova nabavka i sumnjivija.

Zanimljivo je da u vezi s respiratorima vlada „zavjet šutnje“, jer na upite o ovim uređajima niko ne želi odgovarati. Tako ni pitanja Fokusa, uredno i na vrijeme upućena na e-mail Vlade FBiH, nisu pročitana na današnjoj press-konferenciji, za razliku od onih koja su uputili ostali mediji.

Inače, u dosadašnjem istraživanju u vezi s nabavkom respiratora Fokusu je potvrđeno, a o čemu smo priložili i dokumente u ranije objavljenom tekstu, da je Fahrudin Solak, načelnik Federalnog štaba Civilne zaštite, ali u svojstvu direktora Federalne uprave Civilne zaštite, ovlastio firmu „FH Srebrena malina“ za uvoz respiratora. Firma Fikreta Hodžića ekspresno je uspjela dobiti dozvole za uvoz medicinske opreme, a sve zahvaljujući Solakovoj urgenciji te činjenici da je postupak javnih nabavki znatno skraćen za samo nekoliko dana.

Međutim, očigledno je da su nadležni skraćivanje procedura shvatili kao priliku za mutne radnje,  za koje su mislili da ih niko neće “razbistriti”.  Jer, u svemu ovome što su zakuhale naše vlasti u vezi s nabavkom respiratora dominira činjenica da ova nabavka nije javno objavljena, da je pregovarački postupak proveden bez obavještenja o nabavci, da su sve procedure o transparentnosti očigledno izbjegnute s ciljem i namjerom, a u interesu pojedinaca, a ne javnosti.

Zanimljivo je da se ova nabavka odvijala shodno vanrednoj situaciji zbog pandemije koronavirusa, a ipak dokumenti o tome nisu potpisani u ime Kriznog štaba, nego Federalne uprave Civilne zaštite, odnosno njenog direktora Solaka koji, da nema vanredne situacije, s respiratorima ne bi imao ništa niti bi ih mogao naručiti.

Zato je upitno koliko je i bila zakonita njegova odluka koju je potpisao kao direktor Federalne uprave Civilne zaštite, a ne kao načelnik Federalnog štaba Civilne zaštite?! Upravo ovo otkriće može objasniti stav ministrice finansija i komandantice Federalnog štaba Civilne zaštite Jelke Milićević da Štab nije znao za ovu odluku.

Stoga je u vezi s ovom pričom još dosta nerazjašnjenih stvari, a vidjet ćemo kakav će epilog imati to što se istragom u ovom predmetu bave Tužilaštvo Kantona Sarajevo i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).