Fokus.ba saznaje

Solak je “FH Srebrenu malinu” proglasio ovlaštenom za uvoz respiratora

solak dokument (1)

U izjavi koju je načelnik Federalne Civilne zaštite poslao Agenciji za lijekove i medicinska sredstva izražena je hitnost potrebe za izdavanje saglasnosti “Srebrenoj malini” za uvoz

Autor: S. Degirmendžić

Federalna uprava civilne zaštite ovlastila je firmu za preradu voća i povrća “F.H. Srebrena malina” d.o.o. u vlasništvu Fikreta Hodžića da obavi uvoz invazivnih respiratora za potrebe kliničkih centara i bolnica na području Federacije Bosne i Hercegovine, a u cilju mjera zaštite povodom suzbijanja korona virusa.

Ova informacija potvrđena je za Fokus.ba u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH koju smo kontaktirali u vezi s nabavkom 100 respiratora plaćenih 10,5 miliona maraka, a od kojih je 80 stiglo u BiH u prošlu subotu.

Iz Solakovog dopisa Agenciji za lijekove i medicinska sredstva vidljivo je da su respiratori namijenjeni bolničkim centrima u Sarajevu, Tuzli i Mostaru. Bolnice u ostalim gradovima se prema tom dokumentu ne spominju.

Iz Agencije su potvrdili da su izdali dozvolu “F.H. Srebrena malina” d.o.o. Srebrenica za velepromet medicinskih sredstava za klase I, Im, Is, IIa, IIb i III.

– Napominjemo da Agencija ne vrši odabir dobavljača za nabavku medicinske opreme, niti je to u nadležnosti ove Agencije. Pravno lice “F.H. Srebrena malina” d.o.o. Srebrenica obratilo se Agenciji sa zahtjevom za hitan interventi uvoz medicinskih sredstava. U prilogu zahtjeva, pored propisanih certifikata, dostavljena je i Izjava o nabavci od strane Federalne uprave civilne zaštitu u kojoj je navedeno da je “F.H. Srebrena malina” d.o.o. Srebrenica ovlaštena od strane Federalne uprave civilne zaštite da obavi uvoz invazivnih respiratora za potrebe kliničkih centara i bolnica na području Federacije Bosne i Hercegovine, a u cilju mjera zaštite povodom suzbijanja korona virusa. Nakon sprovedene procedure, uzimajući u obzir iskazanu hitnost, a koja se uzima u obzir za sva medicinska sredstva za sprečavanje posljedica COVID-19, navedenom veleprometniku izdata je saglasnost za interventni uvoz navedene medicinske opreme, odgovorili su na upit Fokusa iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Iz te agencije dostavili su nam i izjavu Federalne uprave Civilne zaštite koju potpisuje načelnik Fahrudin Solak, a u kojoj se firma “FH Srebrena malina” navodi ovlaštenom za uvoz respiratora.

Koliko je Solakova urgencija imala efekte u Agenciji  evidentno je i iz toga što je on uputio svoj dopis Agenciji za lijekove i medicinska sredstva 15. aprila ove godine, a već  u roku 10 dana, “FH Srebrena malina” je i dobila dozvole i uplaćen joj je novac, a stigli su i respiratori iz Kine.

Kad vlast pravi za sebe “algoritam” onda se za 10 dana firma za poljoprivrednu proizvodnju može proglasiti uvoznikom medicinske opreme i dobiti sve dozvole. I da joj se prebaci 10 miliona i da stignu respiratori iz daleke Kine. Nažalost, za obične smrtnike “algoritmi” i procedure su puno komplikovaniji. Kada je u pitanju spašavanje života običnih ljudi, ti “algoritmi” i procedure su još uvijek na strani smrti, a protiv života.