Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostar

Maloljetničko prosjačenje ponovo u ekspanziji

Kažu kako su dosad političari dolazili samo pred izbore kako bi osigurali glasove, a nijedno obećanje nisu ispunili

Dolazak proljeća na mostarskim ulicama nagovještava i povećan broj romske djece u prosjačenju.

Turisti u sezoni privlače grupe koje organizuju maloljetničko prosjačenje. Sve je više ove djece kojima se tako oduzuma djetinjstvo, pravo na obrazovanje, a ako ne zarade dovoljno, često proživljavaju fizičke i psihičke traume.

U romskom naselju u Bišću Polju nastanjene su 32 porodice bitelji koje tu žive desetljećima. Unatoč teškoj materijalnoj situaciji, sva njihova djeca idu u školu. Oni stariji ne biraju posao da zarade za život. Smetaju im organizirane grupe sezonskih prosjaka iz drugih gradova zbog kojih su stigmatizirani.

“Djeca idu u školu, roditelji se bore na svakakve načine, skupljaju sekundarne sirovine i tako djecu školuju i plaćaju dažbine. A što se tiče prosjačenja, ima ga ali to rade Romi iz drugih gradova. Turistička sezona i dođu Romi iz Sarajeva, Kaknja, Zenice, dođu ovdje i onda svi su Romi isti, ispada tako”, kaže Dževad Gegić, predsjednik Udruženja “Humano srce”.

Policija prosjačenje bilježi kao prekršaj protiv javnog reda i mira pa službene statistike ne postoje. Međutim, u 2020, prosjačenje je značajno smanjeno zbog izostanka turističke sezone. Iza ovog uhodanog „biznisa“ vrti se ogroman novac od kojeg profitiraju samo organizatori.

“PU Mostar je u proteklom vremenskom periodu riješila 2 organizirane skupine koje su organizirano dovodile djecu s kombijem iz cijele regije i postavljale ih tamo gdje je najfrekventnije, gdje ima najviše pješaka. Uspjeli smo jednom planiranom akcijom suzbiti i postupiti sukladno zakonskim propisima prema tim osobama koje su organizirale prosjačenje”, izjavio je glasnogovornik MUP-а HNK Ljudevit Marić.

S maloljetnicima koje zateknu u prosjačenju rade policijski službenici obučeni za rad s maloljetnima, a potom ih predaju nadležnom centru za socijalni rad, gdje tek nastaju problemi.

“Ukoliko je riječ o djeci s prebivalištem u gradu Mostaru, ona se smjeste u prihvatnu stanicu i onda se obave mjere iz naše nadležnosti a ako je iz drugog dijela BiH obavještava se nadležni centar za socijalni rad koji dalje poduzima mjere iz svoje nadležnosti”, pojašnjava socijalni radnik Slaven Prce.

Kuća otvorenog srca iz Mostara djeci nudi dnevni boravak, aktivnosti i savjete usmjerene ka odvraćanju od prosjačenja i poticanju na obrazovanje i osobni napredak.

“Zadovoljni su, s nama izlaze u kino, na predstave, vodimo ih u igraonice, u razne ugostiteljske objekte gdje dobiju pizzu pa jedu viljuškom i nožem, pa su uredni, počešljani, uče pisati, čitati , ponašati se. Ide to nabolje”, priča Sadeta Sefić iz “Kuće otvorenog srca”.

Unatoč svemu, mostarski Romi ne gube optimizam. Uputili su poziv novom gradonačelniku da posjeti njihovo naselje. Kažu kako su dosad političari dolazili samo pred izbore kako bi osigurali glasove, a nijedno obećanje nisu ispunili.