BiH

održano ročište

Mamićev advokat nakon izlaska iz sudnice: I pravnicima početnicima je jasno da nema uvjeta za izručenje

12/08/2021

Sudac za prethodni postupak, naveo je, spis će dostaviti Vijeću sa svojim mišljenjem, nakon toga će Vijeće donijeti rješenje na koje, opet, konačnu odluku donosi Apelaciono vijeće Suda BiH

Pred Sudom Bosne i Hercegovine danas je održano ročište povodom zahtjeva Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske za izručenje Zdravka Mamića.

Davor Martinović, advokat Zdravka Mamića, kazao je da su i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i odbrana dali svoje očitovanje, a ono što nije čest slučaj u praksi jeste da su imali identičan stav u pogledu ispunjenosti, odnosno, neispunjenja uvjeta za izručenje.

– Tužilaštvo i odbrana zauzeli su jasan stav da ne postoji niti minimum zakonskih uvjeta koji bi mogli dovesti do izručenja Zdravka Mamića Republici Hrvatskoj – istakao je advokat.

Znači, pojasnio je, postoje jasne zakonske odbredbe kojih nije moguće dvosmisleno tumačiti, niti postoji mogućnost diskrecijske ocjene od strane bilo koga.

Ističe da je za djelo za koje se traži izručenje minimalno zaprijećena kazna šest mjeseci, a prema Konvenciji o ekstradiciji, prema zakonu i ugovoru o izručenju između BiH i Hrvatske, minimalno zaprijećena kazna je godinu dana, odnosno, četiri godine.

– Stoga, sva priča jednostavno pada u vodu. I nije uopće pitanje hoće li Zdravko Mamić biti izručen u Hrvatsku, već je pitanje zašto je opće došlo do molbe za izručenjem jer je svima jasno, i pravnicima početnicima, da nisu ispunjeni uvjeti za njegovo izručenje – naglasio je Martinović.

Sudac za prethodni postupak, naveo je, spis će dostaviti Vijeću sa svojim mišljenjem, nakon toga će Vijeće donijeti rješenje na koje, opet, konačnu odluku donosi Apelaciono vijeće Suda BiH.

Zaključio je da je vrlo teško prognozirati da li će to biti za 15 ili mjesec dana, jer nema zakonskog roka.

“Pa nisam ja paket da me izruče”, rekao je Mamić kratko tokom dolaska na sud.

Mamić se obratio sucu Mirsadu Striki te je naveo da mu je sve politički montirano jer je prijavio suce za korupciju.

“Trebam dobiti nagradu jer sam prijavio korumpirane suce koji su me reketirali, a ne da traže moje izručenje”, kazao je Mamić.

Na sudu se odrekao svake veze s Hrvatskom uz konstataciju kako mu je ona “uzela dušu”.

“Za mene Hrvatska više ne postoji jer mi je uzela dušu”, kazao je Mamić dodajući kako se kanio odreći hrvatskog državljanstva no u tome nije uspio.

Dodao je kako nema hrvatski pasoš ni ličnu kartu niti ih želi više ikada imati.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.