Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mandić: Računi mostarskih bolnica blokirani zbog političkih poena

20160706_2_17889365_11988226_Web

Nedavno blokiranje računa dviju mostarskim bolnicama predstavlja jeftino prikljupljanje političkih poena te pokušaj da se Grad Mostar prikaže kao politički poligon, rekao je danas federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandića povodom blokade računa pojedinim zdravstvenim ustanovama s područja Federacije BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Porezna uprava Federacije BiH prošle sedmice blokirala je račune Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) u Mostaru i Regionalnog medicinskog centra (RMC) dr. Safet Mujić u tom gradu zbog poreznih dugovanja, zbog čega su zaustavljene operacije te je dovedeno u pitanje pružanje medicinskih usluga u tim zdravstvenim ustanovama.

Mandić ističe kako je riječ o ispolitiziranoj situaciji koja ide na štetu samo mostarskih zdravstvenih institucija iako su sve federalne bolnice u sličnoj situaciji.

“Nameće nam se logičan odgovor: da je ovo politički poligon da se poljulja stabilnost Grada Mostara. Poreznoj upravi FBiH očito zdravstveni sustav je manje bitan od kopanja rude i drugih subjekata koji su u većim dubiozama. Glavne cilj je jeftino skupljanje političkih poena i Grada Mostara kao političkog poligona. Dug od 70 miliona KM je zanemariv ako znamo dugove ostalih privrednih subjekata. Ne smijemo dozvoliti da pacijenti budu ugroženi, porezna uprava o tome mora voditi računa”, rekao je Mandić.

Prema njegovim riječima, Porezna uprava treba FBiH “pod hitno odblokirati račune” mostarskim klinikama inače će u pitanje doći pružanje usluge pacijentima.

“Sada mislim da pod hitno treba Porezna uprava FBiH skinuti blokadu i da se ovo više ne ponavlja jer je ovo osjetljiva populacija, bolnice su došle u ovu situaciju jer su liječile ljude, nisu ih vraćali kući. Poreznu upravu FBiH nisam kontaktirao, mi smo poduzeli korake da se ova situacija što hitnije riješi. Želimo da se pod hitno deblokira račun zdravstvenih ustanova. Indikativno je da se to uradilo samo u Mostaru iako su sve zdravstvene institucije u FBiH u sličnom stanju. Postavlja se pitanje zašto je tako urađeno i zašto baš sada”, rekao je Mandić.

Dodao je kako ne bježi od činjenice da se dugovi moraju otplaćivati, a predlaže da to bude sukcesivno. Trenutno stanje u mostarskim klinikama kojima su blokirani računi, kako kaže, nije alarmantno, ali bi do toga moglo doći ako se situacija nastavi.

“Stanje je da su aparati u kvaru, imaju novac za popravku, ali ne mogu ga uplatiti. Nadaju se našoj brzoj reakciji, nadam se u toku današnjeg dana da će se iznaći rješenje. Ne smije se vježbati strogoća porezne uprave na zdravlju građana. Zašto to rade na Mostaru, to je politizacija cijele situacije. Pacijenti trenutno ne trpe, ali čim se ne rade trenutne operacije, pacijente ćemo morati slati tamo gdje aparati rade. Bila bi katastrofa ako se ništa ne poduzme”, zaključio je Mandić.

Inače, bolnice u Federaciji BiH su u dugovima jer zavodi za zdravstvo ne uplaćuju svote novca dovoljne za njihovo funkcioniranje.