Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Načelnik Općine Centar

Mandić: Ne bojim se referenduma, svaka fudbalska utakmica se igra 90 minuta

srdjan mandic
Foto: Facebook/ Srđan Mandić

“Ukoliko potvrde opoziv, spremit ću se za referendum, napravit ću kampanju i pobijedit ću na referendumu”, poručio je načelnik Mandić

Na današnjoj vanrednoj sjednici OV Centar razmatrat će se zahtjev za preispitivanje Odluke o opozivu načelnika Srđana Mandića. Podsjećamo, inicijativu za opoziv Mandića pokrenuli su vijećnici NIP-a, koje su podržali vijećnici SBB-a i nekoliko nezavisnih vijećnika. Mandić je uoči sjednice poručio da se ne boji referenduma, ali se postavlja pitanje smisla i svrsishodnosti cijelog procesa.

“Danas se odlučuje o prigovoru koji smo uputili. Mi smo naveli da je došlo do određenih grešaka u proceduri. Prema našem poslovniku, predsjedavajući ima pravo sazvati hitnu sjednicu u slučajevima kada je u pitanju svečana sjednica ili neka vanredna situacija. Da li je opoziv načelnika vanredna situacija ili ne, mi mislimo da nije i da se mogla ispoštovati procedura koja kaže da se za osam dana treba sazvati kolegij i raspisati sjednica. Oni su to uradili odmah nakon što su završili sjednicu, na samoj sjednici”, kazao je Mandić u izjavi medijima, javlja N1.

“Druga stvar koja je napravljena greška jeste da se u slučaju zakazivanja sjednice bez kolegija mora na samom Vijeću mora obrazložiti hitnost i tražiti Vijeće da se izjasni. To također nije urađeno i danas će vijeće zapravo potvrditi ili ne svoju odluku o opozivu“, dodao je Mandić.

“To je na njima, na tih 16 ruku koje su to izglasale”.

Vaš stav o tome da ste radili samoinicijativno?

“Odbijam zaista taj stav. Mislim da su iznijeli niz neistina, mislim da je ovo nepotrebno. Ne bojim se referenduma, ali postavlja se pitanje smisla i svrsishodnosti toga ni godinu dana pred izbore. Ukoliko dođe do referenduma, a nakon toga i do opoziva, onda se do kraja godine moraju dovršiti vanredni izbori. Postoji opasnost da jedna od najvećih opština u BiH iduću godinu ne bude imala načelnika ili nekog v.d. Mislim da građani to ne zaslužuju. Svaka fudbalska utakmica se igra 90 minuta, mi smo u drugom poluvremenu“, poručio je Mandić.

Kazao je da smatra da je bilo korektno ostaviti vremena da se završi započeti posao.

“Mislim da je korektno da se ostavi još godina dana, jer nema prijave o kriminalu, korupciji i sličnom. Ja sam živ, zdrav, radim svoj posao. Mislim da je korektno bilo da se ostavi vrijeme da se posao završi i da se na narednim izborima ljudi kažu svoj sud. Međutim, ja prihvatam odluku Vijeća kakva god bude i u skladu s tim ću se pripremiti.

Ukoliko potvrde opoziv, spremit ću se za referendum, napravit ću kampanju i pobijedit ću na referendumu”, poručio je Mandić.

Podsjećamo, 18 vijećnika u OV Centar izglasalo je na sjednici 27. jula opoziv načelnika Srđana Mandića.

Novo glasanje planirano je za danas nakon što je Mandić uložio prigovor na izglasani opoziv jer smatra da su prekršene procedure.