BiH

presica na bjelašnici

Mandić: Ni uz prisustvo policije nije isključena voda hotelima na Ilidži

04/07/2019
Sa presice na Bjelašnici (foto: avaz.ba)

Novinarima je predstavljen administrativno-poslovni objekt "Bjelašnica", izgrađen 2007., a u papire zaveden 2013. godine

Na olimpijskoj planini Bjelašnici danas su ministri Vlade KS i direktori javnih preduzeća održali konferenciju za novinare kako bi javnost informisali o dosadašnjem šestomjesečnom radu Vlade i ministarstava.

Ministar komunalne privrede Srđan Mandić govorio je o situaciji u ViK-u i “Radu”.

– Prije 20 dana postavili smo novog direktora ViK-a Envera Hadžiahmetovića i dosadašnja saradnja je jako dobra, za razliku od prethodne koja je bila nedostupna. Zatekli smo 3,8 miliona maraka neutrošenih sredstava. Utrošeno je bilo samo 104.000 KM. Kada sam bivšu direktoricu Muzur pitao zašto je to tako, kazala mi je da je to zbog toga što im padaju tenderi – kazao je Mandić.

Dotakao se i isključenja vode hotelima “Ilidža” i “Terme”.

– Odjel za kontrolu i nadzor je tokom prošle godine vršio nadzor na potrošnji vode na ovim hotelima i u januaru 2018. izvršena je kontrola vodomjera koji je pokazao da njegovi mjerači nemaju plombu, što znači da nemaju pravo da mjere vodu zbog nelegalnih vodomjera. Zbog manipulacije s ventilima ViK je otkrio da isti hoteli imaju dva rezervoara i tako vrše napajanje. Analizom je utvrđeno da je voda u bunarima ustvari voda iz vodovoda ViK-a, a ne iz njihovih bušotina, kako su tvrdili. Ponovo smo jučer izvršili kontrolu i utvrđeno je da imaju dvojni sistem vodosnabdijevanja, ViK ga je pokušao isključiti, ali je to vlasnik zaustavio, nakon čega su radnici ViK-a pozvali policiju, ali ponovo voda nije mogla biti isključena – pojasnio je Mandić.

Prisutnima se obratio i Kenan Magoda, novoimenovani direktor ZOI ‘84.

– Prilikom preuzimanja gubitak firme ZOI ‘84 bio je oko 10 miliona. Ono što je, također, otežavajuće jeste da je stari direktor, pred svoju smjenu, u stalni radni odnos zaposlio 16 osoba. Problemi koje imamo su projekti koji su započeti, a nikada nisu provedeni, kao što je šestosjed na Bjelašnici i mnogi drugi problemi. Osim svih problema koje imamo, nastojimo da i dalje radimo i nadam se da ćemo imati podršku javnosti da pokažemo kako se odnosi prema javnoj imovini – kazao je Magoda.

Direktor Turističke zajednice KS Nermin Muzur kazao je da je stanje u ovom preduzeću na zavidnom nivou.

– Zatekli smo loše stanje. Što se tiče famoznog kioska na Baščaršiji od 250.000 KM, mi ćemo u narednom periodu krenuti u pravu borbu i vidjeti kolika je stvarna vrijednost tog turist info-centra – istakao je Muzur.

Luksuz apartman za administraciju?!

Vlada KS danas je na Bjelašnici predstavila rad javnih kantonalnih preduzeća, među kojima je i KJKP “Rad”.

Tom prilikom novinarima je predstavljen administrativno-poslovni objekt “Bjelašnica”, izgrađen 2007., a u papire zaveden 2013. godine. Kako se navodi u odluci o korištenju, objekt je namijenjen za obavljanje administrativnih poslova.

Istaknuto je da će se prostorije na spratu objekta koristiti za održavanje sjednica organa uprave, predavanja, seminare i slično. Međutim, nakon ulaska u zgradu, novinarske ekipe se se uvjerile da je riječ o luksuznom apartmanu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.