Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministar zdravstva FBiH

Mandić: U FBiH je proglašena pandemija, to znači oštriju borbu protiv virusa

mandic-2

Mandić vjeruje da će zdravstveni sistem u ovim otežanim uslovima izdržati, ali je upozorio da kapaciteti nisu neograničeni

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić rekao je da proglašenje epidemije u Federaciji BiH (FBiH) znači oštriju borbu protiv virusa korona i operativnije djelovanje pojedinaca i institucija zaduženih za borbu protiv Covida-19.

”To u praksi znači operativnije djelovanje svih onih koji su zaduženi da se bore i uhvate u koštac s ovom pandemijom, znači nove izvore finansiranja iz Federalnog proračuna. Svj zdr org je proglasila pandemiju pa stanje nesreće koje je prestalo važiti. Možemo operativnije djelovati na području cijele Federacije. Napomenuo bih da smo dali ovlasti županijama da to isto urade”, rekao je Mandić.

Mandić vjeruje da će zdravstveni sistem u ovim otežanim uslovima izdržati, ali je upozorio da kapaciteti nisu neograničeni.

“Ako se nastavi povećavati broj oboljelih, naravno da ćemo opteretiti zdravstveni sistem. To je oprema koja se troši”, rekao je Mandić za televiziju N1.

Odluka o proglašenju epidemije u Federaciji objavljena je juče u Službenim novinama FBiH.