Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

4. jula

Manifestacija “Zaštitimo planetu” nakon Banje Luke stiže u Sarajevo

Zastitimo planetu (1)

Program zanimljivih edukativnih aktivnosti će otvoriti koncert učenice Ajše Preljević iz Srednje muzičke škole Sarajevo

Nakon Banje Luke, manifestacija „Zaštitimo planetu“ sutra, 4. jula, stiže u Sarajevo, sa početkom u 12:00 u parku pored Zemaljskog muzeja BiH. Manifestaciju organizuju projekti koje finansira Švedska, a implementira UNDP u Bosni i Hercegovini (BiH). Projekti koji će se, kroz različite aktivnosti, fokusirane na važnost zaštite životne sredine i planete Zemlje, predstaviti javnosti su „Zeleni ekonomski razvoj“ (GED) i „Podrška pripremi za implementaciju Ciljeva održivog razvoja“ (SDGs).

Program zanimljivih edukativnih aktivnosti će otvoriti koncert učenice Ajše Preljević iz Srednje muzičke škole Sarajevo, te Anisa Mandre, Sara-Barbare Bilele, Amile Baščelije i Selme Hrenovice sa Muzičke akademije Sarajevo. Nakon toga će svi posjetioci moći učestvovati u časovima crtanja, ispisivati poruke za očuvanje planete, razgledati GED izložbu posvećenu promociji višestrukih koristi energetske efikasnosti, zaigrati interaktivni kviz o POPs materijama, izračunati karbonski otisak uz pomoć tvojco2 kalkulatora te još mnogo toga.

Manifestaciju „Zaštitimo planetu“ dodatno obogaćuje izložba Terralóne, 3D reprezentacija planete Zemlje, koja je po prvi put na putovanju van granica Češke. Model, visok 10 metara i težak 150 kilograma, je prvi put bio izložen 2020. godine u Brnu u Češkoj u neposrednoj blizini Opservatorija i planetarija u Brnu. Ime Terralón dolazi od latinske riječi terra – zemlja i balon te je upravo ta kombinacija riječi korištena za naziv ovog modela, kojim se približava izgled naše planete ljudima tako kako je vidljiva iz svemira.