Marić: EU će sada imati manje vremena za naša nadmudrivanja

ivana maric

I dok se Bosna i Hercegovina muči s ispunjavanjem osnovnih uvjeta za prijem u Evropsku uniju, poput pitanja koliko nas uopće ima, za to vrijeme Velika Britanija napušta EU, izjavila je za Fenu politička analitičarka Ivana Marić.

Od 72 posto građana Velike Britanije koliko ih je izašlo na izbore, oko 52 posto je iskazalo želju da napuste EU smatrajući da će im biti bolje ukoliko put nastave sami.

Marić navodi da se britanski premijer David Cameron, koji je predložio provođenje referenduma, “dobro opekao na vatru koju je sam naložio”.

– Predlažući referendum on je imao namjeru da smiri EU skeptike u svojim redovima kao i da poboljša pregovaračku poziciju Britanije u EU. Međutim, građani Britanije nisu razumjeli da se radi o blefu pa su referendum shvatili ozibiljno i izglasali napuštanje EU. Prije dvije godine Cameron je također riskirao s referendumom o nezavisnosti Škotske, ali je tada, za razliku od ovog puta, uspio skupiti dovoljno glasova protiv – kaže Marić.

Ukazuje i na činjenicu da su se stanovnici većih gradova izjasnili za ostanak u EU, za razliku od manjih gradova i ruralnih sredina čiji glasovi su presudili za napuštanje EU.

Rezultati glasanja su pokazali i različit regionalni pristup ovoj temi. U Škotskoj i Sjevernoj Irskoj većina glasova je bila za ostanak u EU.

– Ovo bi mogao biti povod za novi referendum o neovisnosti Škotske, pa možda i Sjeverne Irske koje svoju sudbinu vide unutar EU – rekla je Marić.

Smatra da je malo ko očekivao ovakav ishod referenduma. O tome govori i činjenica da je Cameron tek iza 10 sati izašao sa zvaničnim stavom i najavom svoje ostavke.

– Političari obično pripreme izjave za obje mogućnosti, no očito je da on nije računao na ovakav ishod glasanja – kazala je Marić.

Ocijenila je i da su zvanični predstavnici EU dosta hladno reagirali na rezultate referenduma. U njihovim izjavama se vidi razočarenje i rezignacija, ali i odlučnost da nastave s jačanjem EU. Izrazili su želju da se zvanični proces razlaza što prije završi da bi mogli konsolidovati redove unutar članstva i nastaviti dalje.

– Najviše diskusija tokom kampanje o ostanku ili izlasku bilo je posvećeno imigrantima. Stranke koje su se zalagale za napuštanje EU se nisu libile da građane zastrašuju nekontroliranim prilivom imigranata ignorišući činjenicu da Britanija sama kontroliše svoje granice. Osim toga, navodili su negativne finansijske bilanse za Britaniju zbog članstva u EU, namjerno prešućujući mnoge pozitivne. Obećavali su prosperitet Britanije nakon napuštanja EU. Da to neće biti lako ostvariti govori i podatak da je britanska funta jutros zabilježila najniži pad od 2008. godine – kaže Marić.

S druge strane, dodala je, ni EU sigurno neće izaći neokrnjena.

– Realna je bojazan da će i euro izgubiti na vrijednosti, što će se negativno odraziti i na mnoge druge tokove. Za razliku događaja koje naši političari često zovu (h)istorijski/povijesni, poput formiranja vladajuće većine, ovaj referendum zaista jeste historijski i sigurno je da će svi na neki način osjetiti njegove posljedice. Ovakav ishod referenduma je dao zamaha radikalnim strankama širom Evrope koji su najavili iniciranje sličnih referenduma u Francuskoj, Austriji – navela je.

Ocijenila je da za BiH ovo znači da će EU, zabavljena unutranjim problemima, sigurno imati manje vremena i strpljenja da se bavi našim nadmudrivanjima.

– Camerona je igra s referendumom skupo koštala i platio ju je okončanjem svoje političke karijere. Ovo bi mogao biti dobar nauk pojedinim bh. političarima koji također često blefiraju i prijete referendumima – kazala je za Fenu analitičarka Ivana Marić.