Marić: Niko neće odstupiti od svoje istine

Ivana_Maric

Politička analitičarka Ivana Marić ocijenila je da presuda Radovanu Karadžiću neće donijeti ništa značajno za BiH iz prostog razloga što svaka strana ima svoju istinu i “ne namjerava ni milimetra odstupiti od nje”.

– Neće se promijenjati udžbenici istorije/historije/povijesti, neće se promijeniti karakter rata, neće se ukinuti nazivi ni entiteti, a sigurna sam da nijedan bh. građanin neće zbog ove presude promijeniti svoj dosadašnji stav i viđenje rata
Neupitno je da presuda ide na ruku političarima koji će potpirivati ovu nacionalnu vatru kako građani ne bi razmišljali o tome da vlasti ne provode ekonomske i socijalne reforme – smatra Marić.

Kaže da je, međutim, teško zamisliti da majci, koja je izgubila svoje dijete ili djecu, išta može nadoknaditi taj gubitak i olakšati bol.

– A kako se presuda odražava na međuljudske odnose ne samo građana BiH već i Hrvatske i Srbije najbolje se vidi po verbalnom rešetanju, poređenju zločinaca i zločina, međusobnim optužbama i uvredama po forumima i društvenim mrežama – kazala je Marić za Fenu.