Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Marić: Pokazalo se da Dodik više ne uživa neupitnu podršku Srbije

milorad dodik

Poziv Aleksandra Vučića u svojstvu premijera Srbije Denisu Zvizdiću, predsjedavajućem Vijeća ministara BiH, posebno je značajan jer se dešava kratko nakon najnovijih verbalnih ‘rafala’ koje su razmijenili predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, povodom proslave Dana RS-a. Tenzije koje su tom prilikom nastale između ove dvije države Vučić je iskoristio da se ponovo prikaže značajnim faktorom stabilnosti.

Kazala je to Feni politička analičarka Ivana Marić, komentirajući jučerašnji susret i razgovore u Beogradu premijera Srbije Aleksandra Vučića i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića.

Marić je istakla da je “već odranije postalo jasno da je Aleksandar Vučić pragmatičan političar koji radi samo ono što njemu ide u prilog”.

– Takav odnos on gradi i prema BiH. Kad uvidi da je to dobro za njega on će na suptilan način uz neizbježan uzdah i listu pripremljenih opravdanja dolijevati ulje na vatru sukoba u BiH. Ali će isto tako gasiti tu istu vatru ako će to doprinijeti poboljšanju njegovog imidža glavnog faktora stabilnosti na Balkanu, imidža koji već godinama gradi. Do sada smo svjedočili različitim provokacijama, ali i mirovnim pohodima Vučića prema BiH- istakla je Marić.

– Još jedna prednost ovih zadnjih susreta je i promjena karaktera međudržavnih susreta koje su u slučaju Vučića i Izetbegovića nazivali srpsko-bošnjačkim odnosima, dok susret Vučića i Zvizdića nazivaju odnosima Srbije i Bosne i Hercegovine, što je i jedino ispravno – smatra Marić.

Smatra da je “odnos predstavnika vlada Srbije i Bosne i Hercegovine značajan i zbog toga što to nije bio samo ceremonijalni susret već se radilo o radnom sastanku na kojem su dogovoreni brojni projekti od značaja za obje zemlje”.

– Poznajući odgovornost određenog broja članova Vijeća ministara BiH ovi dogovori sigurno neće ostati samo na papiru već bismo uskoro mogli svjedočiti početku realizacije navedenih projekata- istakla je.

Neupitno je, dodala je, da je ovakav potez Vučića izrazito pozitivan, kako za Srbiju, tako i za BiH, posebno jer je pokazao da Milorad Dodik više ne uživa neupitnu podršku Srbije, što je do sada često bio slučaj.

– Međutim, bh. političari moraju biti oprezni da ne upadnu u Vučićevu zamku, popločanu dobrim namjerama, u kojoj se predstavlja liderom i mirotvorcem koji pomaže očuvanju mira u BiH. Zvizdić je ravnopravan partner Vučiću i to mora i pokazati kako bismo prekinuli Vučićevu tradiciju predstavljanja predvodnikom i političkim liderom regiona i kako bi nas i međunarodna zajednica shvatila kao ozbiljnog i važnog partnera. Da bi se to desilo bh. političari moraju naučiti da sami rješavaju unutrašnje probleme umjesto da u pomoć prizivaju Hrvatsku, Srbiju, Tursku, Rusiju, Ameriku, Njemačku i koga sve ne. Ukoliko nastavimo drugima dozvoljavati da rješavaju naše probleme time im dajemo pravo i da se petljaju u unutrašnja pitanja BiH- upozorila je Marić.

Zaključila je da “ovakvi susreti ulijevaju nadu da će bh. političari napokon preuzeti odgovornost za sve dobro ali i loše što se dešava u BiH i da ubuduće za rješenje unutrašnjih problema neće tražiti pomoć izvana, već da će biti u stanju da sami riješe svoje probleme”.