Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik gv

Marić: Stari most neće biti osvijetljen u bojama i grbu Zrinjskog

Foto: Fena
Salem Marić

Povodom Odluke Gradske uprave Mostara o osvjetljavanju Starog mosta u bojama i grbu HŠK Zrinjski, predsjednik mostarskog Gradskog vijeća Salem Marić oglasio se saopćenjem za javnost u kojem je pozvao gradonačelnika Marija Kordić da obustavi navedenu Odluku.

Marić ističe kako Odluka “ima za cilj provokacije i narušavanje sigurnosne situacije u Mostaru među građanima, što u ovom slučaju izaziva Hrvatska republikanska stranka” te je napomenuo da Odluka neće biti provedena jer ona izaziva “narušavanje sigurnosne situacije i slanja loših poruka iz Mostara”.

Dodao je da Odluka kojom gradonačelnik daje saglasnost za ovakve vrste projektovanja na javnim objektima u Gradu Mostaru nije u skladu sa Zakonom.

“Predložena Odluka o isticanju obilježja na objekatima Gradske uprave, javnim ustanovama i javnim preduzećima u većinskom vlasništvu Grada Mostara, koju je predložio Klub vijećnika Koalicije za Mostar 2020, a koja bi definirala i uredila stvari koje se odnose i na osvjetljavanje objekata kako bi izbjegli ovakve situacije, na Gradskom vijeću nije usvojena, između ostalog i zbog ne glasanja HRS-a kojem je očigledno ovo poslužilo za provokacije i političke obračune”, napisao je Marić.

Da su postignuti historijski pomaci i koraci, napominje Marić, ka “stvarnom prihvatanju istine i osjećaja za sve ono što je proživio Stari most i stanovništvo koje je gravitiralo oko simbola Mostara, tada bi bez ikakvih tenzija i emocija bilo moguće čisto u sportskom pogledu projiciranje na Stari most”.

Na kraju je ponovio kako Odluka o osvjetljavanju Starog mosta neće biti provedena te je zamolio sve predstavnike građana u Mostaru da teže gradnji i uspostavljanju novih odnosa temeljenih, kako kaže Marić, na međusobnom razumijevanju bolnih stvari.