BiH

Strasbourg

Marija Pejčinović Burić izabrana za generalnog sekretara Vijeća Evrope

26/06/2019

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope sastoji se od 324 zastupnika nacionalnih parlamenata iz 47 država članica

Hrvatska ministrica vanjskih i evropskih poslova Marija Pejčinović Burić izabrana je u srijedu u Strasbourgu za generalnog sekretara Vijeća Evrope.

Zastupnici Parlamentarne skupštine VE odlučili su tajnim glasanjem da će Pejčinović Burić na dužnosti generalnog sekretara naslijediti Thornbjorna Jaglanda kojem u oktobru istječe drugi mandat, javila je Hina.

Pejčinović Burić je dobila 105 glasova, dok je njen protukandidat belgijski šef diplomacije Didier Reynders završio s 59 glasova.

Pejčinovć Burić kandidirala se za generalnog sekretara zajedno s Reyndersom, koji je s njom prije nekoliko mjeseci ušao u uži izbor, bivšim litavskim premijerom Andriusom Kubiliusom i bivšom grčkom ministricom vanjskih poslova Dorom Bakojanis.

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope sastoji se od 324 zastupnika nacionalnih parlamenata iz 47 država članica.

Hrvatska ministrica ovime je postala druga žena u istoriji na čelu te organizacije i prva osoba općenito iz srednje i jugoistočne Evrope na toj dužnosti.

Stupanje na dužnost novog generalnog sekretara predviđeno je 15. oktobra ove godine.

Vijeće Evrope je međunarodna organizacija sa sjedištem u Strasbourgu čija je zadaća održavanje vladavine prava, demokratije i ljudskih prava u Evropi. Osnovana je 1949. godine, a danas ima 47 država članica, cijelu Evropu osim Bjelorusije i Kosova, te Rusiju, Tursku i države Kavkaza.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.