Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Marin: Ako se izmijeni zakon, u RS-u više neće biti štrajka

BiH

straj zeljeznice rs1

Novi zakon o štrajku u RS-u poništava prava radnika i “maksimalnu moć daje poslodavcu“ i njegovim usvajanjem više neće biti štrajka u RS-u – tvrdi predsjednik Samostalnog sindikata Saobraćajno-transportne djelatnosti Željeznica RS-a Zlatko Marin.

Ukazao i da u Željeznicama RS-a kasni isplata naknada po osnovu toplog obroka, prijevoza i regresa.

– Smatramo da je situacija jako loša – rekao je on, ističući da nisu zadovoljni ni načinom kako se vrši sistematizacija, jer ostaju zaposleni u administraciji, kao ni predviđenim iznosom otpremnina za radnike koji će dobrovoljno otići iz tog javnog preduzeća.

U Željeznicama RS-a, kako je naglasio, nema viška radnika, već neradnika i neophodno je uraditi sistematizaciju po stvarnim potrebama.

Pоtprеdsјеdnik Sаmоstаlnоg sindikаtа sаоbrаćаја i trаnspоrtnе dјеlаtnоsti Željeznica RS-a Bоris Šukаlо je istakao da se u mnogim zemljama uzimaju krediti da se zaposle radnici, a u Željeznicama RS je obrnuto, da se otpuste radnici.

Željeznice RS-a su na kraju prošle godine zapošljavale 2.740 radnika, a po najavama, plan je da do kraja ove godine taj broj bude smanjen na oko 2.500, dok se zaključno sa krajem restrukturisanja preduzeća očekuje da broj zaposlenih bude 2.100.