Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

inicijativa

Marjanović: Ukloniti nelegalne objekte u historijskoj jezgri Sarajeva

marjanovic

Naglašava kako su procedure za pokušaje legalizacije takvih objekata spore i komplikovane, što ih bespravnim graditeljima čini idealnim za kupovinu vremena

Zastupnik Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo Damir Marjanović na zadnjoj održanoj sjednici Skupštine podnio je inicijativu čiji je cilj da se omogući uklanjanje objekata koji su bez građevinske dozvole izgrađeni u historijskoj jezgri Sarajeva i vraćanje iste, u mogućoj mjeri, u prvobitno stanje.

U obrazloženju inicijative stoji da su do 2006. godine – kada je bila na snazi Uredba o postupku i uvjetima za legalizaciju građevina izgrađenih bez građevinske dozvole – od postupka legalizacije bile izuzete građevine koje su bez građevinske dozvole izgrađene u zonama “graditeljskog nasljeđa”, odnosno takve građevine nisu mogle biti legalizirane već su u odgovarajućim postupcima bile uklanjane. Međutim, 2006. godine je donesena Odluka o legalizaciji građevina izgrađenih bez odobrenja za građenje i građevina privremenog karaktera, nakon čega građevine koje su bespravno, tj. bez građevinske dozvole građene u zonama graditeljskog nasljeđa više nisu bile izuzete od mogućnosti legalizacije.

„Na ovaj način su bespravni graditelji u samom gradskom jezgru Sarajeva izgradili građevine koje koriste i najčešće u njima vode poslove, a da nadležne institucije nemaju osnova za njihovo uklanjanje sve dok se vodi postupak tzv. legalizacije“, kaže Marjanović.

On naglašava kako su procedure za pokušaje legalizacije takvih objekata spore i komplikovane, što ih bespravnim graditeljima čini idealnim za kupovinu vremena.

„Za to vrijeme se uništava naša gradska jezgra i sve njene kulturno-historijske vrijednosti, a naši građani niz godina moraju da trpe sve negativnosti takvih objekata koji narušavaju estetiku i funkcionalnost susjednih objekata, te cjelokupnu sliku graditeljskog nasljeđa“, stoji u inicijativi.

Zastupnik Marjanović poziva i Zavod za zaštitu kulturno-historijskog nasljeđa Kantona Sarajevo da se, s obzirom na nadležnost, priključi ovoj inicijativi, te da dostavi njeno dodatno stručno obrazloženje. Zone graditeljskog naslijeđa moraju biti zaštićene od nelegalne gradnje na isti način na koji je to urađeno sa zonama sporta, rekreacije ili vodne infrastrukture.