Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Marković: Radimo na finalizaciji ugovora o dvojnom državljanstvu s BiH

BiH

markovic

Premijer Crne Gore Duško Marković kazao je danas da je potpisivanje Sporazuma o dvojnom državljanstvu s Bosnom i Hercegovinom na liniji bilateralnih odnosa i da dvije strane rade na finalizaciji Sporazuma.

Premijer Marković danas u Skupštini Crne Gore odgovara na pitanja poslanika. Odgovarajuću na pitanje poslanika Bošnjačke stranke Ervina Ibrahimovića da li će doći do potpisivanja Sporazuma o dvojnom državljanstvu s Bosnom i Hercegovinom, Marković je kazao da potpisivanje Sporazuma dvojnog državljanstva ne predstavlja pitanje u kojem se dvije strane ne razumiju i nije pitanje u kojem postoje problemi.

“Podsjećam da je Vlada Crne Gore 18. septembra 2008. godine utvrdila osnove za pregovore sa drugim zemljama o dvojnom državljanstvu. Nakon toga smo dostavili organima BiH nacrt ugovora o dvojnom državljanstvu. Prema informacijama koje smo dobili, član Predsjedništva BiH izabran od bošnjačkog stanovništva Haris Silajdžić, uložio je veto na taj ugovor uz obrazloženje da bi se potpisivanjem jednog takvog ugovora ugrozila ravnopravnost dijaspore. Tri godine nakon toga, 2012. godine, našem ministarstvu je dostavljen nacrt o državljanstvu. Od tada je to u nadležnosti MUP-a. Nadam se da će preduzeti sve potrebne korake kako bi taj sporazum o dvojnom državljanstvu bio finalizovan”, kazao je Marković.

On je podsjetio da pored integracija u EU i NATO, održavanje dobrosusjedskih odnosa je jedan od značajnih zadataka Vlade Crne Gore.

“Crna Gora i BiH su prve države SFRJ koje su potpisale ugovor o granici. Siguran sam da taj ugovor može da posluži i drugim državama”, kazao je Marković na današnjem premijerskom satu.

Upitan kako je zadovoljan ekonomskom politikom Vlade nakon četiri mjeseca, Marković je kazao da se uradilo koliko se moglo, prvenstveno misleći na mjere konsolidacije koje je njegova Vlada sprovela.

”Mjerama fiskalne konsolidacije planirana je ušteda od 126,9 miliona eura ili oko 3,2 odsto BDP za 2017. godinu. To će doprinijeti smanjenju deficita za ovu godinu na 6,1 odsto BDP-a. Ostvarene mjere kroz uštede osiguraće redovne isplate svih plata i socijalnih davanja”, saopštio je premijer Marković.