Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Marković: Savez za promjene se izvlači kada su u pitanju ozbiljne stvari

snsd parlament bih

Poslanici SNSD-a će 5. aprila biti u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, jer smo dobili pozive, a da li ćemo ući u salu i da li ćemo učestvovati u radu i glasati na zasjedanju bit će odlučeno na sjednici Kluba poslanika neposredno prije sjednice, potvrdila je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Milica Marković, zastupnica SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Kolegij Predstavničkog doma PS BiH zakazao je za 5. april hitnu sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Između ostalog, na dnevnom redu je zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje prijedloga izmjena i dopuna Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, po hitnom postupku kojim se predviđa uvođenje dodatne takse od 0,15 KM za svaku litru goriva.

“Imat ćemo sjednicu Kluba i tada ćemo se opredijeliti prema tome. Predsjednik RS-a Milorad Dodik je rekao generalni stav da SNSD nema potrebu da uopšte učestvuje u donošenju tih zakona jer mi nismo vlast, mi smo opozicija. Vlast to treba da donese. Kako će se tu SDS i Savez za promjene ponašati s obzirom da čujem da je Vijeće ministara BiH utvrdilo taj zakon bez učešća srpskih ministara, neka se odrede. Kako će se oni odnositi i ponašati prema tome na sjednici Parlamentarne skupštine BiH dakle, to je njihova stvar i problem, ali mi ćemo sve uzeti u obzir kada budemo imali sjednicu Kluba i tada ćemo se definitivno odrediti prema tome”, poručila je Marković.

Poslanici Saveza za promjene u Predstavničkom domu PSBiH najavili su kako će glasati protiv hitne procedure, ali i izmjena i dopuna Zakona o akcizama ukoliko se amandmanima ne osigura da povećanjem akciza ne budu obuhvaćeni poljoprivrednici, koji se nakon 1. februara i stupanja na snagu adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) već nalaze u teškom stanju. Oni očekuju da se glasovima poslanika SNSD-a izglasaju izmjene i dopune Zakona o akcizama BiH.

“To govori o njima kao vlasti, kao faktorima koji vrše vlast na nivou Bosne i Hercegovine. Oni bi samo da su vlast kada su neke labave stvari, a kada su malo teže stvari onda se izvlače i nisu u stanju, odnosno nemaju kapaciteta da ponesu odgovornost. Taj zakon se ne usvaja na Vladi RS-a ni u Narodnoj skupštini RS-a da bi SNSD nosio odgovornost nego u Sarajevu, u Vijeću ministara BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH gdje su oni vlast i gdje oni odlučuju o tome šta će se usvojiti, a šta ne. Ako su sposobni neka preuzmu odgovornost, a ako nisu onda to govori kakvi su”, izričita je Marković.

Na dnevnom redu hitne sjednice Predstavničkog doma PS BiH osim izmjena i dopuna Zakona o akcizama BiH je i zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje prijedloga izmjena i dopuna Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, po hitnom postupku, kao i zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje prijedloga o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u Bosni i Hercegovini, po hitnom postupku.

Pred poslanicima će se naći i zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje prijedloga zаkоnа о оsigurаnju dеpоzitа u bаnkаmа Bоsnе i Hеrcеgоvinе, po hitnom postupku. Usvajanje ovih zakonskih rješenja obaveze su BiH iz Pisma namjere s ciljem dobivanja nove tranše MMF-a. Pitali smo šta će se desiti za BiH ako se ne odobri nova tranša Stand by aranžamana sa MMF-om.

“Znači jednu tešku i neizvjesnu situaciju koju izgleda bolje razumije MMF nego mi sami, s obzirom da je produžio rok za izjašnjavanje o tim zakonima, ali prije tu je stvar odgovornosti ko šta radi u ovoj zemlji. SNSD je opozicija na niovu institucija BiH i naše je samo da kažemo šta je dobro, a šta nije u onome što radi vlast”, stava je Marković.

O tome da li su predloženi zakoni dobri ili loši zastupnica SNSD-a Milica Marković navodi da “ne može sada generalno govoriti o zakonima jesu li dobri ili loši zato što ih još ni pročitala”.

“Tek sam dobila materijal, a iduće sedmice je sjednica. Pogledat ću ih neposredno prije sjednice. Ali, ono što mogu reći jeste da je za nas, ono što nama znači u ovom trenutku jeste da je premijerka Željka Cbijanović učestvovala u radu Fiskalnog vijeća koje se opredijelilo da idu ti zakoni. Nama je to jedan važan činilac u toj priči, ali kada pogledam sadržaj zakona i pročitam prije 5. aprila onda ćemo znati kako ćemo se odrediti o svemu tome”, navela je u razgovoru za AA Milica Marković zastupnica SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.