Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Marš mira” krenuo jutros iz Sarajeva

mars mira444

Uprkos kiši, oko 70 građana krenulo je jutros iz Sarajeva na “Marš mira Sarajevo-Nezuk-Srebrenica”, osmodnevni put dug više od 240 kilometara koji se prepješači u spomen na nekoliko hiljada Srebreničana kada su jula 1995. godine prešli put od gotovo 100 kilometara da bi pronašli spas u Tuzli.

Jedan od organizatora Marša, Muhamed Papić kazao je da je pohod organiziran u znak sjećanja na nevino ubijene sugrađane iz Srebrenice, ali i one iz mjesta koje će posjećivati na ovom putu.

– Cilj je jasan, a to je da se nikad nikom ne ponovi i ne desi ono što se desilo narodu Podrinja, ali i BiH. Također želimo poslati poruku da nijednu žrtvu nikada nećemo i ne smijemo zaboraviti – poručio je.

Dodao je da učesnici dolaze iz cijele BiH, ali i Hrvatske i Srbije. Prema planu, učesnici će noćiti na planinama Ozren, Ponijeri, Javorje, Jalovo brdo te Nezuk.

Naglasio je da su organizatori kao i svake godine Udruženje građana “Svjedoci svog vremena” u suradnji sa Sindikalnom organizacijom i “Jedinstvenom organizacijom boraca” Sarajevo koji već sedmu godinu organiziraju pohod “Marš mira Sarajevo-Nezuk-Potočari“.

Najmlađi među njima je Jasmin Haščić iz Zavidovića koji već drugi put pješači za ubijene Srebreničane.

– Moja majka je iz Srebrenice, a tamo su mi ukopani tetka i djed. Na ovaj put sam krenuo sam i nije mi teško – kazao je.

Najstariji među njima je Osman Trnka koji ima 65 godina. Kazao je da mu je ovo prvi put da pješaci iz Sarajeva, ali da je već sedam puta išao iz Konjica u Srebrenicu.

– Ovo je moja Mekka i ovo je za mene moj hadž – naglasio je.

Iz Sarajeva je jutros krenuo i Bruno Calderara iz Rijeke koji je kazao da pješaci za sve nevino ubijene Hrvate i Bošnjake.

Organizirana kolona iz Sarajeva priključit će se učesnicima “Marša mira” u Nezuku, odakle će nastaviti put do Potočara, gdje je dolazak planiran 11. jula, na dan kolektivnog ukopa i dženaze žrtvama genocida.