Marš mira: Više od 70 Sarajlija krenulo put Potočara

mars mira sa

Više od 70 učesnika okupljenih oko građanskog Udruženja “Svjedoci svog vremena” danas je iz Sarajeva krenulo put Potočara gdje će nakon pređenih 240 kilometara u ponedjeljak 11. jula obilježiti godišnjicu genocida u Srebrenici, javlja Anadolu Agency (AA).

Iako je javni poziv bio upućen svim Sarajlijama, simboličnom činu odavanja počasti stradalim Srebreničanima, Maršu mira Sarajevo – Nezuk – Potočari, odazvalo se više od 70 građana, svih dobi i uzrasta.

Muhamed Papić, jedan od organizatora Marša, za AA ističe da već peti put učestvuje u ovom pješačkom pohodu.

Dodaje kako je kolona dobro pripremljena i spremna na sve vremenske uslove na putu do Potočara kod Srebrenice.

“Ovo nam je već peta godina kako pohodimo ovaj put. Htjeli smo otvoriti ljudima ovo da ih što više dođe i prošle godine registrovali smo udruženje, pozvali smo sve da se prijave i ljudi su se prijavljivali. Prve tri noći spavamo u planinarskim domovima Ozren, Ponjirka i Javor, kasnije pod šatorima spavamo. Ako Bog da, 7. jula stižemo u Nezuk i priključujemo se tradicionalnom Maršu mira. Uspjeli smo obezbijediti logistiku, od hrane do šatora, sve potrebno što treba”, rekao je Papić.

Papić ističe da nema ličnih razloga zbog kojih učestvuje u Maršu mira osim onih – ljudskih.

“Rodbinske veze sa Podrinjem apsolutno nemam, međutim, jednostavno kao čovjek i kao patriota, Bosanac i Hercegovac, otišao sam jednom, mislim da svaki stanovnik planete treba otići tamo. Čujemo sada: Jeste genocid, nije genocid… Najbolji je pokazatelj kad dođete tamo i stanete pred vojsku nišana, pogledate i onda ćete sami dobiti odgovor da li je bio genocid ili nije”, zaključuje Papić.

Najmlađi u koloni je 14-godišnji Nermin Nurkić iz Sarajeva koji kaže da prvi put kreće na Marš mira, u pratnji sestre i oca. Dodaje kako je upoznat sa dionicama puta koji je pred njim te da mu neće biti teško.

Pred sam polazak, svi učesnici još jednom su obaviješteni o ruti kojom će proći te pozvali da bilo kakve, i one najmanje zdravstvene poteškoće, odmah prijave.