Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UZBUNJIVAČI U BiH

Marš za žrtve korupcije 9. decembra u Sarajevu

Mars za zrtve korupcije 002

Korupcija kao sistemska bolest predstavlja jedan od najvećih problema Bosne i Hercegovine, zbog čega evidentno imamo svakodnevne afere i katastrofalne rezultate gotovo u svakoj oblasti našeg života (pravosuđe, obrazovanje, zdravstvo, ekonomija i drugo)

Mirno okupljanje i protestnu šetnju pod nazivom “2. Marš za žrtve korupcije” Uzbunjivači BiH oragnizovat će 9. decembra.

Namjera mirnog okupljanja i protestne šetnje osim obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije jeste ujedno informisanje i skretanje pažnje građanima/kama Bosne i Hercegovine na dugogodišnji problem sistemske korupcije u Bosni i Hercegovini, odnos Agencije za prevenciju i borbu protiv korupcije – APIK, podizanje svijesti o svojevrsnoj torturi, diskriminaciji, mobingu i disciplinskim postupcima prema „uzbunjivačima“.

Koristimo priliku da mi, prijavitelji korupcije kao istinski borci protiv ove pošasti i najvažnija karika u toj borbi, najavimo i podnošenje zahtjeva za smjenu Hazima Šabotića – aktuelnog direktora APIK-a, Gordane Tadić – glavne tužiteljice Tužilaštva BiH, Milana Tegeltije – predsjednika VSTV-a, Nikole Špirića i drugih zvaničnika, svim relevantnim instancama, posebno međunarodnim, jer ih smatramo glavnim krivcima za sve što smo do sada proživjeli i preživljavamo ali i zbog katastrofalnog stanja u kojem se nalazi pravosuđe i naše društvo u cjelini.

Korupcija kao sistemska bolest predstavlja jedan od najvećih problema Bosne i Hercegovine, zbog čega evidentno imamo svakodnevne afere i katastrofalne rezultate gotovo u svakoj oblasti našeg života (pravosuđe, obrazovanje, zdravstvo, ekonomija i drugo).

Program i ciljevi mirnog okupljanja sadrže:

Okupljanje organizatora na lokalitetu „Vječna vatra“ Općina Centar – Sarajevo, sa početkom u 11:00 sati. Predočavanje foto instalacije i parola učesnika skupa prema građanima/kama BiH. Obraćanje skupu i auditoriumu od strane organizatora i drugih lica sa početkom u 12:05 sati (simbolično vrijeme – umjesto 11:55 sati). Odavanje počasti minutom šutnje/učenjem fatihe u znak sjećanja na rehmetli/umrlu Almu Šehović, Dijanu Milić i sve druge žrtve mobinga i korupcije u BiH i svijetu.

– Protestna šetnja od „Vječne vatre“ do Trga Bosne i Hercegovine (plato ispred Parlamenta BiH).

U skladu sa mjerama Kriznog štaba Vlade Kantona Sarajevo, Organizacioni odbor će ispoštovati da broj učesnika bude maksimalno dozvoljeni broj od 60 ljudi.