Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Maršom besmrtnog puka” i polaganjem vijenaca obilježen Dan pobjede nad fašizmom

besmrtni puk11

“Maršom besmrtnog puka” i polaganjem vijenaca na spomenik poginulim borcima Narodnooslobodilačkog rata (NOR) danas je u Banjaluci svečano obilježen 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom, javlja Anadolu Agency (AA).

Učesnici “Marša besmrtnog puka” od Trga Krajine do Trga palih boraca nosili su fotografije narodnih heroja NOR-a i poginulih učesnika Narodnooslobodilačke borbe (NOB), te zastave Republike Srpske i bivše SFRJ.

“Moj otac je učestvovao u slamanju Hitlerove mašinerije. Ja sam ponosan, i ovdje sam danas da se prisjetim njegove mladosti za šta je život dao”, rekao Ranko Grujić iz Piskavice.

Prema njegovim riječima danas je trebalo da se okupi mnogo više ljudi, barem potomaka antifašista kojih ima mnogo.

Anka Antonić iz Razboja kod Srpca, čiji je otac bio u partizanima dolazi svake godine na obilježavanje Dana pobjede na fašizmom.

“Veliki je ovo dan i ovo treba podržavati” rekla je Anka Antonić.

Učesnike “Marša besmrtnog puka” na Trgu palih boraca dočekao je Pero Subašić (91) koji je od 1943. godine učestvovao je u Drugom svjetskom ratu.

“Na današnji dan 1945. godine izvojevana je pobjeda nad fašizmom, najvećim zlom čovječanstva. Kad smo saznali za tu vijest o pobjedi, možete misliti kako smo se radosno osjećali”, kazao je Subašić.

Na pitanje da li je svijet ostao dovoljno dosljedan antifašističkoj borbi rekao je da se svijet mjenja iz dana u dan.

“Vidite šta rade rukovodioci najvećih država svijeta. Nije to ono što smo svi tada zamišljali i željeli”, rekao je Subašić.

Nakon marša vijence su na spomenik poginuli borcima NOR-a položili predstavnici udruženja boraca i potomaka, predstavnici institucija RS-a, te Petar Ivancov, ruski ambasador u Bosni i Hercegovini.

Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS-a izjavila je da svi s ponosom moraju da obilježavaju Dan pobjede nad fašizmom, jer je to svijetli dio istorije.

“Moramo svi da budemo ponosni upravo na taj period i veliki doprinos koji smo kao narod dali velikoj pobjedi nad velikim zlom, koje je prijetilo cijelom čovječanstvu”, rekla je Cvijanović.

Milorad Dodik, predsjednik RS-a rekao je da je srpski narod u Drugom svjetskom ratu dao veliki broj žrtava, ne samo vojnika nego i civila.

“Naš primarni identitet jeste pripadnost narodu, pripadanost RS-a i svi drugi identiteti u pogledu BiH ili bilo čega drugog su zabluda, kao što je za srpski narod bila zabluda Jugoslavija”, kazao je Dodik.