poništiće konkurs

Martinović: Moramo omogućiti normalno funkcionisanje policije u HNK-u

skupstina hnk martinovic

Podsjetio da je u prošlom mandatu Skupštine HNK-a započet proces imenovanja Nezavisnog policijskog odbora, čija je zadaća izbor policijskog direktora, međutim taj posao nikada nije završen zbog nepostojanja političkog dogovora

Nakon što je u novembru prošle godine Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) razmatrala stanje sigurnosti na području HNK-a, Kolegij Skupštine za današnju je sjednicu pripremio zaključke vezane za tu raspravu.

Uoči početka sjednice zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK-a Tomislav Martinović kazao je kako očekuje da će zaključci biti usvojeni s obzirom da su usuglašeni na Kolegiju, a ti zaključci idu u smjeru deblokiranja procesa imenovanja čelnih ljudi kantonalnog MUP-a.

Martinović je podsjetio da je u prošlom mandatu Skupštine HNK-a započet proces imenovanja Nezavisnog policijskog odbora, čija je zadaća izbor policijskog direktora, međutim taj posao nikada nije završen zbog nepostojanja političkog dogovora.

On je najavio da će se najvjerovatnije poništiti konkurs za imenovanja članova Nezavisnog policijskog odbora te da će se nakon toga raspisati novi.

– To je pitanje koje je vezano za rad Uprave policije i Ministarstva unutarnjih poslova i koje ćemo naprosto morati riješiti. Imamo neriješeno pitanje vezano za uspostavu Javno-žalbenog biroa i neriješeno pitanje Policijskog odbora, sve su to organi i tijela koje trebamo imenovati, a koji koče normalno funkcioniranje Uprave Policije i cijelog MUP-a – dodao je Martinović.

Predsjedavajući Skupštine HNK-a Šerif Špago kazao je kako će za provedbu nekih od zaključaka biti potrebno postizanje dogovora na političkom nivou.

– Obveza Skupštine je da zaduži nadležne organe da počnu rješavati neriješena pitanja vezano za stanje sigurnosti. Mi smo pokušali definirati zaključke koje smatramo da Vlada HNK-a i nadležna ministarstva mogu riješiti u narednom periodu – istaknuo je Špago.

Predstavnici opozicije nisu bili zadovoljni predloženim mjerama. Po riječima zastupnika SDP-a BiH Anera Žuljevića, tekst zaključaka zastupnicima je podijeljen neposredno prije početka sjednice, a u tim zaključcima nisu definirani nikakvi rokovi za njihovo provođenje.

– Tražit ćemo da se jasno navede ko je zadužen da se realizira pojedini zaključak i koji je rok za realizaciju tog zaključka. To su ozbiljni zaključci, ako želite riješiti ozbiljan problem koji se vuče već godinama – poručio je Žuljević.

Skupštini zastupnici na sjednici će razmatrati i Prijedlog zaključaka o zdravstvenom stanju stanovništva HNK-a, kao i Nacrt programa rada Skupštine HNK-a za 2020. godinu.

Vezano za temu zdravstvenog stanja stanovništva, Martinović je kazao da će Skupština HNK-a pružiti punu potporu projektima koji se realiziraju pri Ministarstvu zdravstva HNK-a i Zavoda za javno zdravstvo HNK-a, poput programa ranog otkrivanja raka dojke i programa ranog otkrivanja bubrežnih bolesti.

– Opredijeljeni smo da ove godine ti programi idu puno bržim tempom, a sve u cilju prevencije, da naše stanovništvo shvati da je prevencija važnija od liječenja – kazao je Martinović.

Vezano za Nacrt programa rada Skupštine HNK-a za 2020. godinu, zastupnik oporbene Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž najavio je da će tražiti da se u taj dokument uvrsti obveza izravnih prijenosa skupštinskih sjednica.

– HNK je jedina u BiH čije se sjednice ne prenose uživo. U 21. stoljeću, u eri internet tehnologije Skupština HNK-a je jedina koju nema tu transparentnost rada – kazao je Raguž.

Raguž je uputio kritiku i na sadržaj zaključaka o stanju sigurnosti i zdravlju stanovništva, ustvrdivši kako se samo zadovoljava forma, a da stvarnog sadržaja nema.