Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dom naroda pfbih

Martinović o incidentu: Htjeli su prekinuti sjednicu. Poslovnik nije bio prekršen

dom naroda pfbih
Foto: Fena

Naglasio je da dijalog o svim važnim temama koje se tiču rada Parlamenta Federacije BiH za njega nikad nije, niti će imati alternativu, te da su normalan i fer odnos prema svim izaslanicima iz svih klubova njegova politička agenda

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović reagirao je na optužbe dijela izaslanika Kluba Bošnjaka koji ga, kako je u medijima izjavio predsjednik Kluba Muamer Zukić, optužuju za kršenje Poslovnika o radu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i primjenu dvostrukih mjerila u odnosu prema izaslanicima u ovom domu na devetoj redovnoj sjednici.

-Kategorički odbacujem obje optužbe. Ja nisam taj koji je prekršio Poslovnik o radu Doma naroda, prekršili su ga oni koji su vodili uvredljive i neprimjerene rasprave, koji su hodajući po dvorani, umjesto sa svojeg mjesta, pokušavali prekinuti sjednicu i galamom tražili stanku. Svi koji su sjednicu pratili jasno su čuli da sam sve aktere neprimjerene i uvredljive verbalne komunikacije opomenuo, tražeći prekid takve vrste komuniciranja. Na isti sam način, kao i uvijek dosad, postupio prema svim sudionicima, i prema izaslanicima kao i prema ministru Deliću, kojeg sam čak upozorio udaljavanjem sa sjednice – navodi u svome reagiranju Martinović.

Neprimjerena rasprava

Martinović kao povod neprimjerenoj raspravi vidi pokušaje pojedinaca da pod svaku cijenu prekinu sjednicu Doma naroda, u situaciji kad je na dnevnom redu bilo mnoštvo važnih točaka, od zakona koji penzionerima daje priliku dodatnog rada, preko odluka koje otvaraju mogućnost investiranja u značajne projekte, do imenovanja, te usvajanja Strategije i zaključaka s ciljem smanjenja svih oblika nasilja u društvu.

-Imali smo važnu sjednicu koju smo uprkos pokušajima da se ona ne održi, uspješno priveli kraju – istakao je u svome reagiranju Martinović, te najavio oštrije mjere u osiguranju reda na sjednicama Doma naroda.

Naglasio je da dijalog o svim važnim temama koje se tiču rada Parlamenta Federacije BiH za njega nikad nije, niti će imati alternativu, te da su normalan i fer odnos prema svim izaslanicima iz svih klubova njegova politička agenda.

-Dijalog i korektan odnos ne mogu ni u kom slučaju zamijeniti uvrede i neprimjeren način komuniciranja kojem smo svjedočili na devetoj sjednici Doma naroda. Takvi pokušaji ubuduće će biti strogo sankcionirani, od opomena do mjera udaljavanja sa sjednice na što sam tijekom sjednice upozorio sve izaslanike. Parlament FBiH nije arena za borbu s političkim neistomišljenicima neprimjerenom i necivilizacijskom retorikom, već prostor u kojemu će se u ozračju parlamentarne demokracije kvalitetno raditi i donositi odluke na dobrobit svih stanovnika Federacije BiH – ističe na kraju reagiranja Martinović, saopćeno je iz Doma naroda Parlamenta FBiH.