Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ustavni sud FBiH ne može u cjelosti odgovoriti na potrebe građana

BiH

Ustavni sud FBiH
Foto: Arhiv

Tokom svog postojanja Ustavni sud Federacije BiH je utvrdio određene stvari koje ga opterećuju. Mislim da nije u mogućnosti u cijelosti i adekvatno odgovoriti na potrebe građana Federacije, i to ne svojom krivicom, ocijenila je u intervjuu za Oslobođenje predsjednica Ustavnig suda FBiH Aleksandra Martinović.

– Bitno je da znamo da pred Ustavnim sudom RS-a ovlaštene osobe koje mogu inicirati postupak su i građani, različite organizacije i udruženja. Smatram da je nužno da se proširi krug osoba koje mogu pokrenuti postupak – kazala je Martinović.

Podsjeća da ustavne odredbe u FBiH govore da su pokretači postupka de facto predstavnici vlasti.

Aleksandra Martinović

Aleksandra Martinović

– Prije nekoliko godina smo sačinili prijedlog amandmana na Ustav FBiH, u kojem smo, osim mogućnosti da građani mogu inicirati postupak, tražili u izuzetnim situacijama, mogućnosti koje također ima Ustavni sud RS-a, a to je da se može djelovati po službenoj dužnosti u nekim situacijama, kao i da osim ocjene ustavnosti ocjenjujemo i zakonitost, jer je to nužni, opšteprihvaćeni standard nadležnosti ustavnih sudova. Međutim, ta inicijativa je ostala negdje da stoji – izjavila je, između ostalog, Martinović za Oslobođenje.