Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mašić: Gladnim štrajkačima kažu da se strpe, a Bosnalijek ide nepoznatom kupcu

damir-masic

Parlament FBiH ne radi već gotovo četiri mjeseca. To je najduža pauza u radu Parlamenta u posljednjih 20 godina koliko on postoji. Ova sramotna paraliza u radu najvišeg zakonodavnog tijela Federacije Bosne i Hercegovine popraćena je i praksom održavanja sjednice kolegija parlamenta bez predstavnika opozicije, koji su punopravni članovi tog tijela. Na djelu je kršenje temeljnih normi parlamentarizma i demokratije, poručeno je na današnjoj konferenciji za novinare koju je SDP BiH organizovao ispred zgrade Parlamenta FBiH.

Prisutnima se obratio Damir Mašić, politički direktor SDP BIH i zastupnik u Parlamentu FBiH.

“Jasno je da ova koalicija de facto ne postoji, ali to ne smije biti razlog da se zaustavi rad Parlamenta FBiH, čemu ovih dana svjedočimo. Posebno zabrinjava činjenica da rukovodstvo Parlamenta grubo ignoriše zahtjeve opozicije za održavanje tematskih sjednica Parlamenta.

Socijaldemokratska partija BiH je u saradnji sa drugim opozicionim strankama prije gotovo mjesec dana tražila održavanje tematske sjednice povodom prodaje državnog udjela Fabrike duhana Sarajevo fantomskoj firmi sa dva zaposlenika. Rukovodstvo doma kršeći poslovničke odredbe ne dozvoljava održavanje ove sjednice iako na to nema nikakvo pravo. Ustavni sud FBiH zauzeo vrlo jasan stav da Poslovnici Parlamenta imaju pravnu snagu jednako kao i odredbe iz Ustava FBiH. Stoga je ovo ponašanje ne samo nedemokratsko već i neustavno”, napomenuto je na konferenciji.

“Umjesto da Parlament analizira rad Vlade u vezi sa prodajom FDS-a u međuvremenu Vlada nastavlja rasprodaju državnog kapitala pa su tako prodali i državni udio u Bosnalijeku jednoj off shore kompaniji! Vlada ima smjelosti da kaže kako je prodala državne dionice, a da i ne zna kome ih je prodala. U svakoj normalnoj državi to bi značilo automatsku smjenu i ostavku kompletne takve Vlade.

Kada govorimo o odgovornosti onda želimo na Parlamentu otvoriti pitanje i odgovornosti premijera Fadila Novalića u vezi sa njegovim neprihvatljivim i uvrjedljivim izjavama oko radnika koji su štrajkovali glađu, a kojima je poručio da čekaju još mjesec-dva. Premijer nije smogao snage čak ni da uputi izvinjenje zbog takve izjave. SDP smatra da takva osoba ne može obavljati dužnost premijera i upravo je Parlament mjesto na kojem se o tome treba govoriti.

Za socijaldemokrate je neprihvatljivo da Parlament nema priliku raspravljati o novim porezima koje je uvela Vlada FBiH, a tiču se oporezivanja toplog obroka i regresa. To je ogroman udar na radnike i poslodavce. Ovim su primanja radnika u FBiH smanjena, a troškovi poslodavaca povećani. Treba napomenuti da Vlada od tih novih poreza izuzima ministre i savjetnike na koje se ovo neće odnositi.

SDP traži da Parlament u najkraćem roku naloži Vladi da obustavi primjenu ovih odredbi dok se ne usvoje izmjene Zakona o doprinosima koje još nisu prošle ni Vladu. Koalicija SDA-SBB i HDZ dovela je FBiH u najveću parlamentarnu krizu u posljednjih 20 godina i ovo se mora što prije okončati. Neka proglase politički bankrot ili neka počnu raditi svoj posao i omoguće nama koji želimo raditi i ispunjavati svoje obaveze u Parlamentu FBiH da to radimo”, saopšteno je na konferenciji.