Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mašić: SDP će insistirati da svi udžbenici za osnovno obrazovanje budu besplatni

BiH

sdp_masic_novi_grad_3

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo Damir Mašić izjavio je večeras da će SDP insistirati da svi udžbenici za osnovno obrazovanje u Federaciji BiH, pa i u Bosni i Hercegovini, budu besplatni jer to država treba osigurati budući da je propisala da je osnovno obrazovanje obavezno.

On je, na okruglom stolu “Zakon o udžbenicima”, pojasnio da su projekcije pokazale da bi za Kanton Sarajevo to koštalo od tri do pet miliona KM godišnje u budžetu većem od 700 miliona KM što je apsolutno izvodivo, kao i u ostatku države.

Podsjetio je da je on kao ministar obrazovanja FBiH u prošlom mandatu pokrenuo projekt “Jedan predmet, jedan razred, jedan udžbenik”, te je na konkursu za devete razrede osnovnih škola uveden taj sistem za sve predmete.

– Ovaj novi Nacrt zakona o udžbenicima u KS predviđa da se nastavi u tom pravcu, a jedino što smatramo spornim je što to nije usaglašeno na nivou cijele FBiH jer Kanton Sarajevo ne bi trebao biti izuzetak – rekao je Mašić.

Dodao je da će SDP sutra na sjednici Skupštine KS iznijeti te zamjerke ali će ipak podržati nacrt da daju šansu da kroz javne rasprave bude popravljen dok dođe u fazu prijedloga zakona.

Predstavnik Vijeća roditelja Predrag Puharić rekao je da sadašnji udžbenici ni po kvalitetu ni po bilo čemu drugom ne spadaju u civilizacijski i evropski doseg za 21 vijek.

Posebno zabrinjavajućim smatra što novi nacrt zakona ne nudi ništa kvalitativno novo i ne donosi suštinske promjene.