Načelnik Zajedničkog štaba OSBiH

Mašović: Vježba prilika za testiranje interoperabilnosti sa strateškim partnerima

senad-masovic

Radi se o vježbi u kojoj će sudjelovati oko 500 pripadnika Oružanih snaga BiH (OSBiH) i oko 700 američkih vojnika, a koja će biti održana na vojnim poligonima OSBiH – Manjača i Glamoč te kasarni i aerodromu Dubrave kod Tuzle od 17. maja do 2. juna

Vježba „Brzi odgovor 21“, ove godine će biti realizirana u sklopu velike multinacionalne vježbe “Branilac Evrope 21” (Defender Europe 21), koju Komanda Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država za Evropu i Afriku provodi povezujući četiri različite vojne vježbe na evropskom tlu.

Radi se o vježbi u kojoj će sudjelovati oko 500 pripadnika Oružanih snaga BiH (OSBiH) i oko 700 američkih vojnika, a koja će biti održana na vojnim poligonima OSBiH – Manjača i Glamoč te kasarni i aerodromu Dubrave kod Tuzle od 17. maja do 2. juna.

Načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Senad Mašović izjavio je tim povodom kako se, zapravo, radi o bilateralnoj vježbi između Vojske SAD-a, odnosno Kopnene vojske SAD-a za Evropu i OSBiH.

– Kroz ovu vježbu imamo namjeru da ostvarimo nekoliko ključnih ciljeva, a to je da ostvarimo pretpostavke za unapređenje bilateralne saradnje s Vojskom SAD-a i kreiramo mogućnosti da zajednički odgovaramo na sadašnje i buduće izazove, te da testiramo svoje kapacitete i sposobnosti – istaknuo je Mašović, potcrtavajući kako je za OSBiH primarno da testiraju svoju interoperabilnost sa strateškim partnerima.

Istovremeno, izrazio je očekivanje da će OSBiH nakon realizacije spomenute vježbe biti kapacitiranije, interoperabilnije i u punom formatu spremne za izvršavanje Zakonom o odbrani BiH propisanih i definisanih zadataka u interesu države Bosne i Hercegovine i svih njenih građana.