Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

podignuta optužnica

Matko pružao lažne podatke o dobiti firme, utajio skoro 110.000 maraka

marke novac ss ftv

Optužnicom je predloženo izricanje mjere oduzimanje protivpravno stečene imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom u navedenom iznosu

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Matka Golemca, rođenog 1980. godine u Mostaru, državljanina Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Optuženi se tereti da je, u periodu od mjeseca decembra 2019. godine pa do polovine mjeseca juna 2020. godine, radeći u svojstvu direktora i odgovorne osobe za zastupanje pravne osobe “Dvor” d.o.o. Mostar, ne pružajući zahtijevane podatke, odnosno pružajući lažne podatke o stečenim oporezivim prihodima i drugim činjenicama od uticaja na utvrđivanje iznosa poreznih obaveza, izbjegao plaćanje poreza na dodatu vrijednost (PDV) u iznosu od 109.081 KM, za koju sumu je oštetio budžet BiH.

Optužnicom je predloženo izricanje mjere oduzimanje protivpravno stečene imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom u navedenom iznosu.

Optuženi se tereti da je izbjegao da plati davanja propisana poreznim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine pružanjem lažnih podataka o činjenicama koje su od uticaja na utvrđivanje iznosa obaveza, čime je počinio krivično djelo porezne utaje ili prevare.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.