Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Konferencija Aire Centra

Matthew Field: Pravosuđe u BiH je dužno da jača povjerenje u svoj rad

pravosudni forum foto (2)

Nephodno je da informacije koje su pod kontrolom pravosuđa budu dostupne novinarima i predstavnicima civilnog društva, rekao je britanski ambasador

Ustavni sud BiH i AIRE centar Program za Zapadni Balkan organizovali su danas četvrtu godišnju konferenciju Pravosudnog foruma za BiH na temu “Pristup javnosti i transparentnost pravosudnog sistema – Evropski standardi i praksa u BiH”, a koju je podržala Britanska ambasada u BiH.

A. DUČIĆ

Britanski ambasador u BiH Matthew Field kazao je da je transparentnost institucija ključna za izgradnju društva.

-Pravosudne institucije trebaju biti predvodnici transparentnosti. Nephodno je da informacije koje su pod kontrolom pravosudnih institucija budu dostupne novinarima i predstavnicima civilnog društva, posebno u kriznim situacijama. Pravosuđe je dužno da jača povjerenje u svoj rad i da tako stvori povjerenje građana – poručio je ambasador Field.

Biljana Braithwaite, direktorica AIRE centar za Zapadni Balkan, kazala je da je pitanje pristupa informacijama aktuelno duže vrijeme, a tu spada i vršenje javnih funkcija, trošenje javnog novca, zapošljavanje, imenovanja…

– Još uvijek nemamo ujednačene komunikacijske prakse i odnose s javnošću. Nedostaje jedna konzistentnija komunikacijska politika – rekla je Braithwaite.
Predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija kazao je da je institucija na čijem je on čelu svjesna da povjerenje javnosti zavisi ne samo od rada već i od transparentnosti.

-VSTV je opredijeljen da se transparentnosti rada posveti dužna pažnja. To utiče na percepciju javnosti da su pravo i pravda dostupni svima pod jednakim uslovima. Činimo da što više informacija VSTV-a bude blagovremeno dostupno javnosti. VSTV je usvojio novo upustvo za anonimizaciju sudskih odluka radi potrebe zaštite lica koji učestvuju u sudskim postupcima. Nema anonimizacije onih odluka za koje postoji interes javnosti, poput osuđenih za ratne
Na ovoj konferenciji je govorio i Robert Spano, predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, koji je potcrtao da su koraci za unapređenje povjerenja javnosti u pravosuđe danas važniji nego ikad.

Cilj ovog foruma je, kako ističu organizatori, promocija provođenja Evropske konvencije o ljudskim pravima, podsticanje saradnje između najviših sudova u kontinuiranom razvoju vladavine prava i ljudskih prava, te pružanje pomoći u procesu integracije BiH u Evropsku uniju.

Konferencija je okupila predstavnike najviših sudova, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH i medija, a tokom dva panela, učesnici će razgovarati o transparentnosti u radu najviših sudova u BiH, njihovim komunikacijskim praksama i izazovima sa kojima se suočavaju, te izvještavanju medija o radu pravosudnog sistema.