Medicinari u RS-u traže povećanje plaća za 25 posto

Strukovni sindikati doktora medicine i medicinskih sestara i tehničara u Republici Srpskoj (RS) traže povećanje plaće za 25 posto.

U obrazloženju ovog zahtjeva upućenog Vladi RS-a podsjećaju da su zarade značajno umanjene 2009. usvajanjem Zakona o plaćama zaposlenih u javnim ustanovama u oblasti zdravstva te da se naknada za topli obrok, zimnicu, ogrev i regres uračunavaju u iznos osnovne plaće.

-Početkom 2017. godine stupile su na snagu izmjene i dopune navedenog zakona kojima su plaće u zdravstvu ponovo umanjene smanjenjem naknade za minuli rad, a čime su računajući od 2009. godine zarade doktora medicine ukupno umanjene za oko 52 posto – tvrdi se u saopćenju iz ovih sindikata.

Doktori medicine su, kako se dodaje, dovedeni u neravnopravan položaj u odnosu na druge radnike, a zarade im nisu povećavane još od 2009. godine.

-Treba istaći i postojanje novih okolnosti na osnovu kojih se doktorima medicine ubrzano i potpuno otvara tržišta rada u zemaljama EU, a postojeći izuzetno težak socijalni i ekonomski položaj doktora medicine i njihove niske zarade bitno utiču na porast ekonomskih migracija najstručnijih zdravstvenih kadrova – upozorava se u saopćenju.

I Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara RS-a dao je isto obrazloženje, uz zahtjev za povećanje plaća od 25 posto.