Sarajevo

Medicinski tim Opće bolnice uradio prvu endoskopsku operaciju sinusa

opca bolnica (1)

Prednost te medicinske metode je u bržem oporavku pacijenta u odnosu na klasičnu metodu

Medicinski tim specijalista Odjeljenja za otorinolaringologiju Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, uz superviziju specijaliste otorinolaringologije sa UKC Tuzla mr. sci. dr. Hasana Altumbabića, jutros je uradio prvu operaciju FESS – funkcionalna endoskopska hirurgija sinusa.

Riječ je o minimalno invazivnoj operativnoj metodi operacije nosa i paranazalnih šupljina (sinusa), a tokom dana su planirane još dvije.

Prednost te medicinske metode je u bržem oporavku pacijenta u odnosu na klasičnu metodu, a posebna pogodnost je što se operacija izvodi kroz prirodne otvore bez nepotrebne destrukcije kosti i tkiva i zlatni je standard u operacijama nosa i sinusa.

Današnji medicinski uspjeh je rezultat uspostavljene saradnje između dviju zdravstvenih ustanova na polju edukacije, razmjene znanja i iskustava iz oblasti otorinolaringologije, saopćeno je iz Opće bolnice.

Pored supervizora iz Tuzle, današnju operaciju su uradili specijalisti Odjeljenja za otrinolaringologiju mr.sci.dr. Lejla Begović, dr. Bojan Jurišić, specijalizantica dr. Zumreta Pintol, te instrumentarke med. sestre Elma Grabovica, Elvira Rahić i Suada Kapo.