Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jedinstven slučaj u svijetu

Mediji platili visoku cijenu izvještavanja o ratnom zločincu Kapetanu Draganu

kapetan dragan

Potrošili su milion dolara tragajući za svjedocima i dokazima nakon što ih je tužio ratni zločinac

Osuđeni ratni zločinac Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, svojevremeno je tužio australijske medije za klevetu.

Primjerice, list The Australian pisao je 2005. godine kako je Vasiljković počinio ratne zločine u BiH tokom devedesetih godina prošlog stoljeća. Pojedine zločine su tada detaljno opisali.

Vasiljković ih je tužio, a list je proveo godine pokušavajući dokazati svoje navode, potrošivši pri tom čak milion dolara.

U konačnici, Vasiljković je 2017. godine na splitskom Županijskom sudu  osuđen na 15 godina zatvora  zbog ratnih zločina. Tako su svi navodi australijskog  lista potvrđeni.

No, nikada nisu mogli vratiti ni blizu izgubljenog  novca te su tako platili visoku cijenu izvještavanja o ovom ratnom zločincu, što je jedinstven slučaj u svijetu.

Svojevremeno, uposlenici ovog lista provodili su mjesece tragajući za dokazima o Vasiljkoviću, na što su danas ponosni.

„Razgovarali smo sa novinarima u najmanje pet zemalja, visokim dužnosnicima u četiri zemlje. Unajmili smo i advokate u Hrvatskoj i BiH, a sarađivali smo i sa sudovima, ministarstvima pravde, policijom, tužiocima, predstavnicima Haškog tribunala, kao i brojnim vojnim stručnjacima. Pronašli smo brojne svjedoke, jednog u SAD-u, jednog u Velikoj Britaniji i barem deset u Hrvatskoj i BiH“, izjavio je njihov advokat Robert Todd.

Novinari u Australiji danas su se prisjetili ovog slučaja koji se slavi kao pobjeda jednog  lista u borbi protiv ratnog zločinca.

Nagrađivani novinar Michael Bachelard napisao je da bi tadašnja presuda u korist medija teško bila ostvarena po pravilima koje danas nameće Federalni sud u Australiji.