Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Mediji u BiH sve više prihvataju samoregulaciju (VIDEO)

03/05/2017

Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini u saradnji s Omladinskom novinskom asocijacijom u BiH danas su iz nekoliko bosanskohercegovačkih gradova poslali poruku da mediji moraju biti slobodni i da su temelj demokratije.

U povodu 3. maja, Svjetskog dana slobode medija, organizirali su kampanju ”Građani i novinari zajedno u borbi za istinu” u okviru koje su građane na gradskim trgovima informirali o njihovom pravu da se žale na netačno i neprofesionalno izvještavanje štampe i online medija.

Također, dijeljeni su kodeksi za štampu i online medije. Predstavnici Vijeća za štampu i Omladinske novinske asocijacije razgovarali su sa stanovnicima Sarajeva, Banje Luke, Breze, Goražda, Mostara, Pala, Srebrenika i Tuzle.

Projekt- koordinatorica za žalbe u Vijeću za štampu Maida Bahto- Kestendžić u Sarajevu je kazala da stanje u medijima uvijek može biti bolje.

Istakla je da je Vijeće od početka 2017. zaprimilo 161 žalbu na izvještavanje štampe i online medija, od čega se 89 odnosi na komentare posjetilaca internet portala.

– Sloboda medija je nešto što svi zajedno moramo čuvati jer je to preduvjet za demokratsko društvo kakvo BiH nastoji biti – naglasila je Bahto- Kestendžić.

Dodala je da je veliki broj žalbi riješen samoregulacijom, objavom demantija, reagovanja, ispravke ili uklanjanja komentara, te da je to pokazatelj da printani i online mediji u BiH sve više prihvataju samoregulaciju medija.

Iz Vijeće je poručeno da su oni posrednik prema štampanim i online medijima u BiH.

Svjetski dan slobode medija obilježava se svake godine 3. maja od 1993. godine kad ga je proglasila Glavna skupština Ujedinjenih naroda. Cilj obilježavanja je podizanje svijesti o važnosti medijskih sloboda i njezinih temeljnih načela.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.