Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Medijske organizacije iz BiH osudile hapšenja novinara u Turskoj

Udruženje/udruga BH novinari, Linija za pomoć novinarima, Vijeće za štampu i online medije u BiH i Media centar – Sarajevo osuđuju hapšenje dvoje novinara i jednog aktiviste za ljudska prava u Turskoj.

– Erol Onderoglu, Ahmet Nesin i Sebnem Korur Fincanci uhapšeni su i optuženi za širenje terorističke propagande, te zadržani u pritvoru prije početka suđenja, samo zato što su iskazali solidarnost u kampanji protiv nastojanja vlasti da cenzuriše novine posvećene kurdskom pitanju – navodi se u zajedničkom saopćenju/protestu spomenutih asocijacija.

Kako se dalje navodi, protest upućen ovim povodom ne odnosi se samo na duboko necivilizacijsku praksu hapšenja novinara i aktivista za ljudska prava, nego i na činjenicu kako se oni proganjaju samo zato što su bili solidarni sa svojim kolegama.

Istovremeno, u saopćenju se ističe da je medijska solidarnost imanentna novinarstvu kao profesiji i važan princip jednako kao i zaštita izvora informacija, provjere svih činjenica, kritičkog preispitivanja vlasti ili neophodnog korištenja svih izvora unutar jedne vijesti.

– Nerazumna i nedemokratska prakasa hapšenja zapravo je nastavak dugog niza pritisaka vlasti na slobodu izražavanja u Turskoj, gdje Vlada pod kontorlom Stranke pravde i razvoja (AKP), turskog predsjednika Recepa Tayyaipa Erdogana, agresivno koristi kazneni zakon i zakonski okvir za antiterorizam i klevetu, kako bi umanjila kritički odnos medija prema postupcima javne vlasti, a posebno kako bi ograničila medijske slobode i prava novinara – navodi se.

U saopćenju se navodi i da se blizu 40 novinara nalazi u zatvoru u Turskoj u ovom trenutku, te da drugi oblici pritiska uključuju: masovna otpuštanja novinara, policijske pretrese u prostorijama medija i masovno nasilje protiv pojedinačnih medijskih kuća.

Prema informacijama medijske organizacije Platrforma 24, čak “90 posto medijskog sektora je pod direktnom i indirektnom uredničkom kontrolom AKP vlade, uključujući i državni emiter TRT”, dok samo tri TV kanala i ne više od pet manjih novina ne kontrolira vladajuća partija i koji se usuđuju kritički pisati o postupcima aktuelne vlasti u Turskoj.

Medijske organizacije iz Bosne i Hercegovine iskazuju punu solidarnost s uhapšenim kolegema Erolom Onderogluom, Ahmetom Nesinom i Sebnem Korurom Fincanci i traže njihovo hitno oslobađanje iz zatvora, kaže se u protestu koji je upućen Vladi Republike Turske, putem Ambasade Turske u Bosni i Hercegovini.