Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sarajevo

Među stanovništvom BiH važno je podići nivo svijesti o problemu trgovine ljudima

20201016_2_44863620_58940698_Web

Samir Rizvo iz Odsjeka za borbu protiv trgovine ljudima pri Ministarstvu sigurnosti BiH kazao je da pred Bosnom i Hercegovinom kao i pred svim drugim zemljama postoje mnogo brojni izazovi kada je u pitanju borba protiv trgovine ljudima

Trgovina ljudima mijenja oblike i vidove eksploatacije žrtava trgovine ljudima, što zahtijeva kostantno prilagođavanje politika i prakse u borbi protiv trgovine ljudima i u BiH, poručeno je danas u Sarajevu na obilježavanju 18. oktobra – Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, javlja Anadolu Agency (AA).

U cilju podizanja svijesti šire javnosti o trgovini ljudima u Bosni i Hercegovini, te prevencije ovog problema, posebno među djecom i mladima, te međusektorske saradnje relevantnih institucija i organizacija u oblasti borbe protiv trgovine ljudima, održana je konferencija za medije i javnost.

Samir Rizvo iz Odsjeka za borbu protiv trgovine ljudima pri Ministarstvu sigurnosti BiH kazao je da pred Bosnom i Hercegovinom kao i pred svim drugim zemljama postoje mnogo brojni izazovi kada je u pitanju borba protiv trgovine ljudima.

“To je vrlo kompleksan problem. Mi se već dugi niz godina suprotstavljamo raznim oblicima trgovine ljudima. Trgovina ljudima mijenja oblike i vidove eksploatacije žrtava trgovine ljudima, što zahtijeva kostantno prilagođavanje politika i prakse u borbi protiv trgovine ljudima. Ono sa čime se u BiH suočavamo posljedjnjih godina je ovaj veliki migracioni talas i prisustvo trgovine ljudima unutar te populacije”, rekao je Rizvo te dodao:

“Dodatni izazov su posljednji izvještaji međunarodnih monitoring grupa koje su BiH predstavili kao zemlju koja ne čini dovoljno u borbi protiv trgovine ljudima. Imajući to u vidu, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je donijelo novu strategiju za naredni četvorogodišnji period i definisalo mjere i aktivnosti koje trebamo provoditi u naredom periodu”, rekao je Rizvo, napominjući da je vrlo važno među stanovništvom BiH podići nivo svijesti o problemu trgovine ljudima.

Radmila Žigić, direktorica fondacije “Lara“, koja se godinama bavi pomoći žrtvama i borbom protiv trgovine ljudima, kazala je da se u okviru obilježavanja Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima danas održava i javni čas sa studentima u Tuzli i Bijeljini, te javna TV debata u Bihaću.

“Važno je ukazati građanima na rizike u kontekstu trgovine ljudima i uslovima migracija te da se poštuju ljudska prava migranata i da se suprotstavimo netoleraciji i lošim postupcima kao i kriminalizaciji našeg društva koje neminovno ide sa talasom migracija jer migracije će prestati, ali kirminalne skupine će ostati i nastaviti sa nezakonitim bogaćenjem i eksploatacijom ljudi”, rekla je Žigić.

Nancy Eslick, direktorica američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), istakla je da je vrlo važno obilježiti ovaj dan iako ovo nije, kako je rekla, momenat za slavlje.

“Ovo je prilika na globalnom nivou da dodatno posvetimo napore u borbi protiv trgovine ljudima. Ljudsko robstvo degradira dušu nacije i degradira vrijednost ljudskog života. Nažalost, broj presuda opada. Trgovina ljudima predstavlja jednu veliku prijetnju za budućnost BiH i njenih građana”, rekla je Eslick, naglasivši da će USAID i dalje nastaviti pružati podršku ali da i vlasti BiH, kako je kazala, imaju obavezu da urade svoj dio posla da se suprotstave ovom problemu.

Na konferenciji su se obratili još i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a, Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog Kantona, Ureda Vijeća Evrope u BiH, Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i Međunarodnog foruma solidarnosti – EMMAUS.