BiH

REAKCIJE STRANIH DIPLOMATA

Međunarodna zajednica u BiH poslala snažnu poruku: Čuvamo sjećanje na genocid!

10/07/2020

25. komemoracija je prilika da se da zamah prevazilaženju trauma i da sjećanje povede u održivo pomirenje u Bosni i Hercegovini - poruka je ambasadorice Austrije u Bosni i Hercegovini Ulrike Hartmann

Međunarodna zajednica u Bosni i Hercegovini poslala je snažnu poruku: “Čuvamo sjećanje na genocid počinjen u Srebrenici!”, saopćio je Memorijalni centar iz Srebrenice uoči obilježavanja 25. godišnjice genocida počinjenog na tom području Bosne i Hercegovine jula 1995. godine.

U okviru zajedničkog projekta Memorijalnog centra Srebrenica, Centra za postkonfliktna istraživanja i umjetnice Aide Šehović, predstavnici međunarodne zajednice u BiH su simobličnom donacijom fildžana dali doprinos spomeniku ‘Što te nema?’. Fildžani simboliziraju čekanje na Bošnjake ubijene u genocidu u Srebrenici.

Predstavnici međunarodne zajednice iskoristili su ovu akciju kao priliku za slanje poruke pred 11. juli, Dan sjećanja na žrtve genocida.

– Suosjećamo s porodicama koje su izgubile svoje najmilije, ubijene u genocidu. Odajmo počast sjećanjem i tako što ćemo odabrati pravdu za žrtve, ljubav a ne mržnju; jedinstvo a ne podjele – poručio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Eric Nelson.

– Dok odajemo počast stradalima, iskazujemo i našu solidarnost brojnim žrtvama ratnih mučenja, koje još čekaju da ostvare svoja prava. Na 25. godišnjicu genocida u Srebrenici, pozivamo vlasti da poduzmu konkretne korake na unapređenju okruženja pogodnog za pomirenje kako bi bile prevaziđene zaostavštine rata – poruka je šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johanna Sattlera.

– Nikada ne smijemo zaboraviti voljene, ubijene u Srebrenici i lekcije koje nas njihova ubistva uče o strašnim posljedicama mržnje – poruka je ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva u BiH Matthewa Fielda.

Ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koç poručuje da genocid počinjen u Srebrenici ne smije biti zaboravljen.

– Naučene lekcije iz prošlosti su jedini podsjetnik da je tolerancija jedini put ka zajedničkom životu u miru – rekao je on.

– Dok se sjećamo onih koji su izgubili živote u Srebrenici, za nas je imperativ da pomognemo stvaranje društva koje će poštovati život i graditi mir. Srebrenica je naša opomena i za sadašnjost i za budućnost – riječi su ambasadora Italije u BiH Nicola Minassija.

– Mi ne smijemo dopustiti da žrtve genocida u Srebrenici budu zaboravljene. Shvatanjem prošlosti možemo stvoriti za sve ljude bolju sadašnjost i bolju budućnost, utemeljene na empatiji i toleranciji – izjavila je ambasadorica Švedske u Bosni i Hercegovini Johanna Strömquist.

– Srebrenički genocid, tragedija humanosti, nije se smjela desiti. Sjećanje na Srebrenicu 1995. jača našu odlučnost da tako nešto više nikada, nigdje i niko ponovno ne doživi.

25. komemoracija je prilika da se da zamah prevazilaženju trauma i da sjećanje povede u održivo pomirenje u Bosni i Hercegovini – poruka je ambasadorice Austrije u Bosni i Hercegovini Ulrike Hartmann.

– Zaboravljanje žrtava značilo bi, u jednu ruku, kao da ih ubijamo po drugi put – naveo je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko.

– Komemoracija povodom genocida u Srebrenici je stalni podsjetnik na tešku i tragičnu istoriju Bosne i Hercegovine. U momentima kada se sjećamo i odajemo počast žrtvama najgorih zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, izražavamo i nadu da će građani ove zemlje, pored razmišljanja o prošlosti, svoje riječi i djela uputiti ka izgradnji svjetlije budućnosti za nove generacije – naveo je direktor Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu Emanuel Salinas.

– Sjetite se da oni koji su ubijeni u srebreničkom genocidu i voljeni koji su ostali iza njih nikad nisu imali izbora. Sjetite se da su oni koji su izvršili ubistva imali izbora – ubiti ili ne ubiti. Neka Srebrenica služi kao opomena da ljudska sloboda u odabiru ponašanja može imati strašne posljedice za druge. Neka Srebrenica bude naša motivacija za stvaranje društva u kojem će naša djela biti vođena brigom za dobrobit svih – poručio je šef misije Međunarodne organizacije za migracije u Bosni i Hercegovini Peter Van der Auweraert.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.