Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon još jednog bojkota

Međunarodna zajednica u BiH “zavrće ruke” političarima iz RS-a?

snsdovci eu

Indikativni sastanci SNSD-ovaca kod Kavalec i Sattlera. Krnji kolegij održan bez obavještenja javnosti. Odjednom nije bitna ni smjena Sifeta Podžića

Na stranici Parlamenta BiH objavljena je informacija o tome da je sjednica Kolegija Predstavničkog doma zakazana za 12. oktobar (dakle jučer) u 12 sati. Na web stranici državnog parlamenta, pak, do pisanja ovog teksta nije objavljena informacija o tome da li je ta sjednica uopće održana ili nije. Također, ni mediji o tome nisu obavješteni putem saopćenja za javnost.

Piše: A. DUČIĆ

Kolegij, kojeg je sazvao predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić, kako je potvrđeno medijima, jučer je odlučio da sjednicu održi 26. oktobra. Odlučili su to Zvizdić i zamjenica predsjedavajućeg Borjana Krišto (HDZ) bez prisustva drugog zamjenika Nebojše Radmanovića (SNSD) koji je kao i prošli put bojkotovao sjednicu Kolegija ovog doma i time ponovo dao svoj doprinos trajućoj blokadi institucija u režiji Milorada Dodika i zvaničnika iz RS-a.

Samo nekoliko sati kasnije, Radmanović se pojavio na raportu kod šefa Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH Johanna Sattlera. Sattler je kratko javnost obavijestio da je s Radmanovićem razgovarao o poduzimanju potrebnih koraka kako bi se prevazišla aktuelna politička kriza  i kako bi se nastavilo sa toliko potrebnim reformama, a koje zahtjevaju funkcionisanje institucija.

Nešto prije toga, šefica Misije OSCE-a Kathleen Kavalec održala je sastanak sa Radmanovićevim stranačkim kolegama Snježanom Novaković – Bursać i Sredojem Novićem, također, državnim parlamentarcima koji bojkotuju sjednice Parlamenta kao i Interresorne radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva.

Kako su naveli iz OSCE-a, Kavalec je na tom sastanku insistirala da se nastavi rad na izbornoj reformi kako bi se postigao napredak u izbornom integritetu.

Iz više izvora nan je potvrđeno da je međunarodna zajednica (po ko zna koji put) odlučila da stvar uzme u svoje ruke kako bi se prekinula blokada državnih institucija, a o čemu svjedoče i pomenuti sastanci.

Podsjetimo, politički predstavnici iz RS-a bojkotuju rad državnih institucija od kraja jula, kada je bivši visoki predstavnik u BIH Valentin Incko, nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kojim se uz ostalo zabranjuje negiranja genocida u BiH, a na osnovu odluke Skupštine RS, koja je usvojila je 30. jula, po hitnom postupku zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Zanimljivo je da u predloženom dnevnom redu Kolegija predstavničkog dom nema odluke predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije (SNSD) o smjeni ministra odbrane BiH Sifeta Podžića (DF). Tegeltija je, podjsetimo, 5. oktobra donio navedenu odluku zbog odgađanja vojne vježbe Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije. Zakon o Vijeću ministara BiH nalaže da predsjedavajući Predstavničkog doma BiH, od momenta kada zahtjev o smjeni stigne u parlament, ima rok od 15 dana da sazove sjednicu s obaveznom tačkom dnevnog reda. To bi značilo da bi se navedena sjednica trebala održati najkasnije 20. oktobra.

No, to se po svemu sudeći neće desiti, jer se Kolegij ponovo sastaje tek 26. oktobra. Da je jučer bio na sjednici Radmanović bi imao priliku da ovu odluku nominira za dnevni red sjednice Predstavničkog doma u terminu te da se ona održi u terminu do 20. oktobra. No, očito da SNSD-u, ionako politikanska odluka Tegeltije, u ovom momentu nije bitna, a samim time ni smjena Podžića.