Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poruka EU

Međunarodni dan borbe protiv homofobije: Cijeniti ljude zbog onoga što jesu

eu-bih

Godina 2022. proglašena je Europskom godinom mladih: mlade osobe treba prihvatiti i cijeniti ih zbog onoga što jesu. Moramo težiti izgradnji mirnih i uključivih društava u kojima svako može napredovati i osjećati se sigurnim

Povodom 17. maja, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije, Europska unija ponovno potvrđuje svoju snažnu predanost poštovanju, zaštiti te punom i ravnopravnom ostvarivanju ljudskih prava i temeljnih sloboda lezbijki, homoseksualaca, biseksualnih, transrodnih i interseksualnih osoba (LGBTI).

Diljem svijeta više od 2 milijarde ljudi živi u zemljama u kojima je homoseksualnost nezakonita, dok se u 11 jurisdikcija sporazumni istospolni odnosi još uvijek kažnjavaju smrtnom kaznom.

U posljednjih deset godina ostvaren je primjetan napredak širom svijeta. Međutim, diskriminacija i isključenost zbog seksualne orijentacije i rodnog identiteta i dalje su prisutni te svjedočimo zabrinjavajućem gušenju prava LGBTI osoba. Razine nasilja nad LGBTI osobama također su zabrinjavajuće, iako se napadi uglavnom nedovoljno prijavljuju.

Oružani sukobi i humanitarne krize izlažu LGBTI osobe još većem riziku. Neizazvana i neopravdana agresija Rusije na Ukrajinu ukazala je na probleme s kojima se suočavaju LGBTI osobe koje pokušavaju pobjeći od rata. Postoje izvješća o transrodnim osobama kojima je onemogućeno napuštanje zemlje, kao i o slučajevima nasilja nad LGBTI osobama. Potrebno je učiniti više kako bi im se pružila potpora, zaštita i sigurni prostori.

Mlade osobe suočavaju se s odbacivanjem od obitelji, beskućništvom i uznemiravanjem na internetu i izvan njega zbog svoje seksualne orijentacije i rodnog identiteta. Godina 2022. proglašena je Europskom godinom mladih: mlade osobe treba prihvatiti i cijeniti ih zbog onoga što jesu. Moramo težiti izgradnji mirnih i uključivih društava u kojima svako može napredovati i osjećati se sigurnim.

Unija je solidarna sa svim LGBTI osobama i neće pristajati na kompromise. Nastavit ćemo zagovarati ljudska prava LGBTI osoba. U vremenima mira i u vremenima sukoba borit ćemo se protiv diskriminacije, nasilja i govora mržnje na temelju seksualne orijentacije i rodnog identiteta. U bliskoj suradnji s civilnim društvom i dalje ćemo promicati pravne, političke i financijske mjere za borbu protiv diskriminacije.

Ravnopravnost, poštovanje dostojanstva i poštovanje raznolikosti u srži su naše Unije. Svima bi trebalo osigurati pravo da slobodno i bez straha budu to što jesu i biraju svoje partnere.