Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ZAPADNI BALKAN

Međunarodni dan volontera: Regionalna budućnost volontiranja

volonteri

Projektu se u decembru mjesecu priključuje i novi partner, Institut za razvoj mladih KULT. Projektne aktivnosti započele su 1. januara 2019. i nastavit će se do kraja 2021. godine

Obilježavanjem Međunarodnog dana volontera/ki 5. decembra svake godine, podiže se svijest o ulozi koju volonteri/ke igraju u odgovoru na izazove sa kojima se svijet suočava. Razvoj društava u kojima je pomoć drugima temeljna vrijednost izuzetno je važan u krizama poput one koja je uzrokovana pandemijom COVID-19. Stoga se projekat ROUTE WB6 sa ponosom pridružuje proslavi doprinosa i utjecaja koji volonteri/ke imaju u svojim zajednicama širom Zapadnog Balkana, ističući potrebu za reformama volonterske politike u cijeloj regiji sa ciljem zaštite volontera/ki kao i onih koji organizuju volonterske aktivnosti.

“Zapadni Balkan preplavljen je pozitivnim pričama o pojedincima i grupama koji su doprinijeli pružanju pomoći lokalnim zajednicama u vrijeme potrebe. Izbijanje pandemije COVID-19 osvijestilo nas je koliko smo svi međusobno povezani i kako posljedice utječu na sve nas. Još jednom se pokazala potreba za regulisanjem volontiranja jasnim zakonskim okvirom koji podstiče i povećava njegovu vrijednost, imajući na umu regionalnu perspektivu. Projekat ROUTE WB6 radi na temeljima regionalne volonterske politike koju će organizacije u ovom projektu koristiti kao okvir za zagovaranje reformi volonterske politike na Zapadnom Balkanu. Uspostava regionalnog volonterskog servisa i implementacija regionalnog volonterskog prekograničnog programa ROUTE WB6 naš je prioritet u 2021. godini. Uvjereni smo da ćemo mladim ljudima Zapadnog Balkana pružiti prvu priliku za volontiranje širom regije “, izjavila je koordinatorica projekta ROUTE WB6 Ines Bulajić.

Projekat ROUTE WB6 ima za cilj promociju prekograničnog dugoročnog i kratkoročnog volontiranja kao alata koji će doprinijeti smanjenju socijalne i etničke distance među mladima u regiji, kao i jačanju njihovih prosocijalnih i evropskih vrijednosti koje vode pomirenju, stabilnosti i prosperitetu regije. Projekat provodi konzorcij koji vodi Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) u saradnji s organizacijama Beyond Barriers, SEEYN, Lens, Kulturnim centrom mladih Bitola, UDP Zid i Mladim istraživačima Srbije. Projektu se u decembru mjesecu priključuje i novi partner, Institut za razvoj mladih KULT. Projektne aktivnosti započele su 1. januara 2019. i nastavit će se do kraja 2021. godine.